Portal TFL

STA novice / Na volitvah slavi Gibanje Svoboda, v DZ po delnih rezultatih pet strank (zbirno)

nedelja, 24.4.2022

Ljubljana, 24. aprila (STA) - Na današnjih državnozborskih volitvah je največ volivcev obkrožilo Gibanje Svoboda, ki je glede na delne rezultate dobila 40 poslanskih mandatov, kar je doslej največ v zgodovini. V DZ se je sicer uvrstilo pet strank, poleg Gibanja Svoboda še SDS, NSi, SD in Levica. Volilna udeležba je bila najvišja po letu 2000, kar so v strankah pozdravili.

Po 99,1 odstotka preštetih glasovnic je Gibanje Svoboda podprlo 35,45 odstotka volivcev. Sledijo SDS s 23,68-odstotno podporo, NSi je dobila 6,89 odstotka, SD 6,65 odstotka in Levica 4,28 odstotka.

Predsednik zmagovalne stranke Gibanje Svoboda Robert Golob, ki je zaradi okužbe z novim koronavirusom rezultate volitev pričakal doma ter volilni štab in javnost nagovoril prek spleta, je po 80 odstotkih preštetih glasov razglasil zmago. Poudaril je, da želi oblikovati raznovrstno vlado in pričakuje, da jo bo mogoče sestaviti v čim krajšem času, saj Slovenija novo vlado potrebuje takoj.

Izpostavil je veliko volilno udeležbo, ki je ena najvišjih v zgodovini Slovenije, "in to je tisto, kar daje našemu mandatu dodatno težo". Zaupalo nam je veliko število Slovencev, da bomo ta mandat izpolnili, je opozoril.

Napovedal je, da bodo v ponedeljek začeli trdo delati, da upravičijo zaupanje volivcev. Prve pogovore o koaliciji je Golob napovedal že v prihodnjih dneh, SDS in NSi pa nista na seznamu tistih, s katerimi bi se v kratkem nameravali sestati.

Golobu je v prvem odzivu po zaprtju volišč v izjavi za javnost čestital prvak drugouvrščene SDS in aktualni premier Janez Janša. Ocenil je, da bo SDS po teh volitvah močnejša, saj je v DZ po večini preštetih glasov dobila več poslanskih mandatov, kot jih je imela do zdaj, po delnih rezultatih imajo 28 poslancev. Napovedal je, da bo stranka v parlamentu podpirala vse dobre predloge, kjerkoli bo.

Ocenil je, da so po večini preštetih glasov volilna razmerja bistveno bolj tesna, kot so nakazovale vzporedne volitve, rezultat pa bi lahko bil po njegovih besedah še bistveno drugačen, če bi stranke, ki so sodelovale s koalicijo, na volitvah nastopile skupaj.

Rezultat z zadnjih volitev je, kot za zdaj kaže, za en poslanski mandat izboljšala NSi, ki si lahko obeta osem poslanskih sedežev. NSi so z volilnim rezultatom zelo zadovoljni. "Na olimpijskih igrah smo osvojili želeno medaljo," je dejal predsednik stranke Matej Tonin. Pričakuje, da bodo v novem sklicu DZ opozicijska stranka, v tem primeru pa ne bodo delovali razdiralno in nasprotnikom ne bodo metali polen pod noge.

Od aktualnih parlamentarnih strank se je v DZ uspelo prebiti le še SD in Levici. Predsednica SD Tanja Fajon je poudarila, da so kljub slabšemu rezultatu kot na zadnjih državnozborskih volitvah z doseženim zadovoljni, saj jim je z "naravnimi zavezniki", Gibanjem Svoboda, uspelo zamenjati aktualno vlado. SD, ki bo z izgubo treh mandatov v novem sklicu DZ imela sedem poslancev, si želi biti faktor stabilnosti v prihodnji vladi.

Največje razočaranje je bilo čutiti v štabu Levice, ki se je z dobrimi štirimi odstotki podpore vendarle prebila v parlament in v primerjavi z aktualnim sklicem izgubila štiri poslance.

Rezultat Levice, in sicer pet poslanskih mandatov, je po besedah koordinatorja stranke Luke Mesca pod pričakovanji, za kar so pripravljeni sprejeti odgovornost. "V imenu izvršnega odbora Levice napovedujem, da bomo jutri svetu stranke ponudili svoj odstop. Ponudili, kar pomeni, da se bomo pogovorili o tem, kaj je šlo narobe. Je pa dejstvo, da rezultat ni tak, kot smo ga pričakovali," je dejal Mesec. Ob tem je izrazil tudi razočaranje, da sta iz parlamenta izpadli dve stranki Koalicije ustavnega loka.

Tik pod parlamentarnim pragom je s 3,72-odstotno podporo namreč ostala LMŠ. Predsednik stranke Marjan Šarec je v prvem odzivu dejal, da je volilna udeležba največja zmaga današnjega dne. Slabši rezultat kot pred štirimi leti pripisuje prelivanju glasov na liberalnem polju in mobilizacijskemu momentu novega obraza.

Nad rezultatom, 2,59-odstotno podporo, je bila vidno razočarana predsednica SAB Alenka Bratušek. "Dali smo vse od sebe," je dejala. Bratuškova je poudarila, da so se v tej volilni kampanji borili za to, da so ljudem povedali, da je treba Slovenijo postaviti nazaj na pravo pot - na pot demokracije, svobode medijev, spoštovanja človekovih pravic.

Predsednik DeSUS Ljubo Jasnič pa je ob volilnih rezultatih ocenil, da so "največji poraženci" upokojenci, ki so ostali brez stranke v parlamentu. DeSUS, ki je bila vse od leta 1996 parlamentarna stranka, je namreč po delnih rezultatih prepričala 0,63 odstotka volivcev in tako ostala pod parlamentarnim pragom.

SNS pa je po delnih rezultatih prepričala 1,51 odstotka volivcev. Predsednik SNS se na rezultate še ni odzval.

Po trenutnih podatkih je bila udeležba 69,19-odstotna in je najvišja po volitvah leta 2000.

BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window