Navigacija
Portal TFL

STA novice / DZ na izredni seji v sredo o spremembah zakona o vladi in noveli zakona o RTVS

ponedeljek, 16.5.2022

Ljubljana, 16. maja (STA) - Državni zbor se bo v sredo ob 11. uri sestal na izredni seji. Kot so se danes na sestanku dogovorili začasni vodje poslanskih skupin, bodo na seji obravnavali predloga sprememb zakona o vladi in novelo zakona o RTVS in potrdili nadomestni mandat evropskega poslanca Matjažu Nemcu.

Kot je po sestanku pojasnila predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič, so se dogovorili, da bodo predlog zakona o vladi obravnavali po skrajšanem postopku. Še pred obravnavo na izredni seji DZ pa ga bo v torek obravnaval tudi skupni odbor DZ.

Poslanke in poslanci se bodo v sredo v prvi obravnavi opredelili tudi do predloga zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS), ki so ga vložili v SDS. V skladu s parlamentarno proceduro bo DZ po opravljeni splošni razpravi ocenil, ali je predlog primeren za nadaljnjo obravnavo.

V SDS so sicer vložili dva predloga novele zakona o RTVS, svoj predlog sprememb omenjenega zakona pa so v postopek vložili tudi poslanci strank Gibanje Svoboda, SD in Levica, ki bodo najverjetneje sestavljale prihodnjo vlado. Oba predloga SDS sta bila vložena prej, kar pomeni, da morata biti obravnavana prej. Kot je dejala Klakočar Zupančičeva, je vrstni red, kakršen je, predloge bodo obravnavali korektno in v skladu s poslovnikom.

Matej Tašner Vatovec, ki tudi v novem mandatu ostaja vodja poslanske skupine Levice, je pred sestankom dejal, da gre pri zakonskih predlogih za dva popolnoma različna koncepta in da se je tudi v zadnjih dveh letih pokazalo, "kako si odhajajoča vlada predstavlja javni RTV-servis". Glede na to, da se s takšnim konceptom javne RTV ne strinjajo, bodo predlog SDS zavrnili in nato obravnavali njihov predlog.

Ta je bil sicer po njegovih besedah usklajen, še preden so bili potrjeni vsi poslanski mandati. Poteza, ki so jo izvedli v SDS, pa je "nekaj, kar se je zgodilo prvič v zgodovini parlamentarizma". Čeprav so v strankah najverjetnejše bodoče opozicije napovedovali, da bodo tvorno sodelovali in bili konstruktivna opozicija, so po Vatovčevih besedah prvi dan pokazali ravno nasprotno. A to je "majhen kamenček spotike, ki pa je lahko premostljiv", je dodal.

Tudi novi vodja poslanske skupine SD Jani Prednik meni, da so omenjene stranke nakazale smer, v katero bo šla prihodnja opozicija. "Verjetno ne bo kar tako položila orožja, saj so znani po tem, da znajo s proceduralnimi zapleti zaplesti tudi kakšno sejo, vendar mislim, da smo mi toliko izkušeni, da bomo kos tudi temu," je dejal Prednik.

Kot je pojasnil, niso pričakovali, da bosta SDS in NSi "takoj šli v ofenzivo", saj navsezadnje bodoča vladna koalicija še ni dokončno sestavljena in vlada še ni dokončno potrjena in neka higiena je, da opozicija pusti koalicijo in vlado, da se sestavi in začrta svojo smer.

Na dnevnem redu sredine izredne seje imajo sicer tudi mandatno-volilne zadeve, v okviru katerih naj vi potrdili mandat Matjažu Nemcu, ki bo v Evropskem parlamentu nadomestil Tanjo Fajon. Slednji je namreč mandat v Evropskem parlamentu prenehal, saj je bila izvoljena v DZ.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window