Navigacija
Portal TFL

STA novice / Vlada o gospodarskih temah

sreda, 18.5.2022

Ljubljana, 18. maja (STA) - Vlada je na današnji dopisni seji dopolnila načrt razvojnih programov z nekaterimi novimi projekti, med drugim s sofinanciranjem žičniških naprav ter dvema infrastrukturnima projektoma. Seznanila se je tudi z napredkom pri vzpostavljanju storitve evropskega elektronskega cestninjenja.

Vlada je sofinanciranje žičniških naprav uvrstila v načrt razvojnih programov 2022-2025. Do sofinanciranja za zimsko sezono bo upravičenih predvidoma 50 upravljavcev žičniških naprav, za poletno sezono pa 20. Za ta namen je za vsako od proračunskih let 2022 in 2023 zagotovljenih po 1,7 milijona evrov.

V načrt razvojnih programov 2022-2025 je vlada uvrstila tudi projekta izgradnje avtocestnega priključka Dragomer in razširitve Bertoške vpadnice v Kopru. S prvim se bo promet preusmeril z obstoječe regionalne ceste Brezovica-Vrhnika in regionalne ceste Brezovica-Notranje Gorice-Podpeč na avtocesto, drugi pa predvideva razširitev vozišča od krožnega križišča Bertoki do montažnega krožnega križišča Bertoki jug v štiripasovnico.

Vlada je sprejela poročilo o napredku pri vzpostavljanju storitve evropskega elektronskega cestninjenja v okviru elektronskega cestninskega sistema DarsGo. Darsu je naložila, da s svojim pogodbenim izvajalcem, konzorcijem Telekom Slovenije in Q-free Norge uskladi tehnično rešitev za vzpostavitev evropskega elektronskega cestninjenja v okviru sistema DarsGo najpozneje do 15. junija. Najpozneje šest mesecev pozneje naj začne s testiranjem storitve ter nato nadaljuje s postopnim vključevanjem zainteresiranih ponudnikov evropskega elektronskega cestninjenja v sistem DarsGo.

Vlada je izdala dopolnjeno uredbo o nadzoru izvajanja predpisov o delovnem času in obveznih počitkih mobilnih delavcev ter o zapisovalni opremi. Z njo se v skladu z evropsko direktivo podrobneje določa ustrezno in učinkovito izvajanje nadzora spoštovanja določil o časih vožnje, odmorih in počitkih, uporabe tahografa ter določb glede delovnega časa mobilnih delavcev.

Vlada je sprejela popravljen akcijski načrt za razvoj ekološkega kmetijstva do leta 2027. Popravki so potrebni, ker je v decembra lani sprejetem akcijskem načrtu prišlo do nekaterih napačnih vnosov oz. napak, ki so jih odkrili naknadno.

Vlada je sprejela odgovor na sklep državnega sveta o pozivu kvalificiranim predlagateljem spremembe ustave za dopolnitev ustave z obveznostjo države, da zagotovi prehransko varnost. S predlagano dopolnitvijo ustave se strinja, a ker opravlja le tekoče posle, bo reševanje tega vprašanja prepustila novi vladi.

Pripravila je odgovor na tožbo Tomaža Kostanjevca zoper odločbo o razrešitvi s položaja direktorja Javne agencije RS za spodbujanje podjetništva, internacionalizacije, tujih investicij in tehnologije. V njem je zapisala, da je bil Kostanjevec 10. februarja predčasno razrešen na podlagi odstopne izjave z dne 1. februarja, zato upravnemu sodišču predlaga, naj tožbo zavrne. Tožnik trdi, da je odločba vlade nezakonita, saj da je svoj odstop 2. februarja preklical.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window