Navigacija
Portal TFL

STA novice / SDS vložila predlog za razpis posvetovalnega referenduma o predlogu sprememb zakona o vladi (dopolnjeno)

sreda, 18.5.2022

Ljubljana, 18. maja (STA) - Poslanci SDS so v parlamentarni postopek vložili predlog za razpis posvetovalnega referenduma o predlogu sprememb zakona o vladi. V SDS namreč nasprotujejo večanju števila ministrstev, po besedah vodje poslancev SDS Danijela Krivca pa želijo vladi omogočiti več časa za razmislek o sestavi vlade. V prihodnji koaliciji potezo vidijo kot nagajanje.

Po predlogu zakona bi nova vlada imela 19 ministrstev in en vladni urad, kar bo po mnenju na novo nastajajoče koalicije, ki jo bodo, kot kaže, sestavljale Gibanje Svoboda, SD in Levica, pripomoglo k večji učinkovitosti in odzivnosti. V SDS medtem menijo, da je treba zagotoviti, da vlada nima prevelikega števila članov in je lahko operativna, saj da bo koordinacija ministrstev zaradi večjega obsega zahtevnejša, obširna državna uprava težko obvladljiva tudi z vidika nadzora, pristojnosti posameznih resorjev pa nejasne, so zapisali v sporočilu za javnost.

Kot neprimerno med drugim ocenjujejo ustanovitev ministrstva za solidarno prihodnost, pa tudi umeščenost športa v resor ministrstva za gospodarstvo in umestitev inovacij pod resor visokega šolstva.

Predlogu zakona o vladi sicer nasprotujejo tudi v NSi, a predloga za razpis posvetovalnega referenduma niso podpisali, saj menijo, da je organiziranje delovanja vlade stvar vsakokratne koalicije, so navedli za STA. Glede na izzive, ki čakajo Slovenijo pa ocenjujejo, da ni pravi čas, da bi se "državna administracija več kot pol leta ukvarjala sama s seboj, in ne z reševanjem realnih problemov.

Vodja poslancev SD Jani Prednik je sicer današnji manever SDS označil za evidentno nagajanje, po njegovih besedah pa se na tak način negira tudi volja ljudstva, ki je na aprilskih državnozborskih volitvah "izrazilo ne takšni politiki".

Kot je poudaril v izjavi za medije ob robu izredne seje DZ, ima vsaka nastajajoča koalicija možnost sama sestaviti vlado, izbrati število ministrstev in zastaviti pot, po kateri bo šla, čemur da je namenjenih tudi prvih 100 dni vladanja. "Trenutna opozicija pa nagaja in že v začetku kaže svoj način delovanja v štirih letih, kar je za nas nesprejemljivo in verjetno s tem kažejo, da so nezadovoljni z volitvami in tudi rezultatom, a se bodo morali prej ko slej s tem sprijazniti," je poudaril.

Kako bo vložitev predloga za razpis posvetovalnega referenduma vplivala na zastavljeno časovnico oblikovanja nove vlade, ki jo želi levosredinski trojček želi sestaviti do 3. junija, za zdaj še ni povsem jasno. Pred glasovanjem DZ o predlogu za razpis referenduma mora namreč preteči 30 dni, šele po zavrnitvi predloga za referendum pa je mogoče glasovanje o predlogu zakona.

Po Prednikovih besedah bi se tako vlada lahko sestavila kasneje oziroma bi se lahko sestavila po zdajšnjem zakonu o vladi, nato pa bi po sprejetju novega zakona o vladi "ministrstva dopolnili". Možnost, da bi na predsednika republike Boruta Pahorja naslovili prošnjo, da predlog za mandatarja v DZ pošlje kasneje kot načrtovano, po Prednikovi oceni ni verjetna, DZ bi tako o kandidatu za mandatarja lahko glasoval že prihodnjo sredo, nato pa bodo stekli nadaljnji postopki za oblikovanje nove vlade.

Koalicijske partnerice Gibanje Svoboda, SD in Levica se sicer o nadaljnjih korakih še niso dogovorile, je dejal Prednik.

"To je nekaj podobnega kot tistih 33 zakonskih predlogov, s katerimi so se praktično drenjali na vložišču v DZ," pa je dejala poslanka Gibanja Svoboda Mojca Šetinc Pašek. Po njenem mnenju je to, "kaj pomeni tovrstno proceduralno nagajanje", vprašanje tudi za kakšnega ustavnega pravnika. Odziv predsednika stranke Roberta Goloba je pričakovati danes popoldan.

Vlado bi sicer po predlogu na novo nastajajoče koalicije sestavljala ministrstvo za finance, ministrstvo za zdravje, ministrstvo za zunanje in evropske zadeve, ministrstvo za notranje zadeve, ministrstvo za obrambo, ministrstvo za pravosodje, ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ministrstvo za solidarno prihodnost, ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport, ministrstvo za javno upravo, ministrstvo za varstvo narave in prostor, ministrstvo za podnebje in energijo, ministrstvo za vzgojo in šolstvo, ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije, ministrstvo za infrastrukturo, ministrstvo za digitalno preobrazbo, ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj in ministrstvo za kulturo. Poleg 19 ministrstev bo del vlade še urad za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window