Navigacija
Portal TFL

STA novice / Predsednik Pahor zbira predloge možnih kandidatov za ustavnega sodnika

ponedeljek, 20.6.2022

Ljubljana, 20. junija (STA) - Predsednik republike Borut Pahor je podpisal poziv za zbiranje predlogov možnih kandidatov za sodnika ustavnega sodišča. Poziv je bil v uradnem listu objavljen v petek, predloge možnih kandidatov pa je na naslov urada predsednika republike treba poslati najkasneje do 9. septembra do 15. ure.

Zakon o ustavnem sodišču določa, da je za sodnika ustavnega sodišča lahko izvoljen državljan Slovenije, ki je pravni strokovnjak in je star najmanj 40 let.

Kot so zapisali v uradu predsednika republike, morajo biti predlogi obrazloženi, posebej mora biti priloženo pisno soglasje možnega kandidata, da je kandidaturo pripravljen sprejeti, ter dokazila o izpolnjevanju pogojev.

Predsednik republike kandidata za ustavnega sodnika predlaga izmed prijavljenih kandidatov, lahko pa predlaga drugega kandidata. Predlaga lahko tudi več kandidatov, kot je prostih mest.

Potem ko bo predsednik republike sprejel odločitev o izboru kandidata oz. kandidatov za ustavnega sodnika in pred glasovanjem v DZ, je predvidena javna predstavitev predlaganega kandidata oz. predlaganih kandidatov, so še sporočili s predsednikovega urada.

Poziv za zbiranje predlogov možnih kandidatov za sodnika ustavnega sodišča je bil sicer v uradnem listu objavljen v petek, teden dni po tem, ko je bil Pahor obveščen o sklepu DZ, da se z 31. decembrom Marijana Pavčnika razreši s funkcije sodnika ustavnega sodišča. Pavčnik je sicer zahtevo po predčasni razrešitvi podal na upravni seji ustavnega sodišča 16. maja.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window