Navigacija
Portal TFL

STA novice / Pahor v DZ uradno poslal predloga za imenovanje viceguvernerja in predsednice računskega sodišča

ponedeljek, 20.6.2022

Ljubljana, 20. junija (STA) - Predsednik republike Borut Pahor je v DZ uradno poslal predloga, da za predsednico računskega sodišča imenuje Jano Ahčin, za člana viceguvernerja Banke Slovenije pa Milana Martina Cvikla. Da uživata zadostno podporo, je ugotovil na posvetovanjih z vodji poslanskih skupin minuli teden. Kandidata potrebujeta za imenovanje podporo vsaj 46 poslancev.

V Pahorjevem uradu so v sporočilu za javnost zapisali še, da kandidata po oceni predsednika republike izpolnjujeta visoke strokovne kriterije in imata potrebne izkušnje za opravljanje funkciji.

Kandidata se bosta pred odločanjem v DZ, kot je uveljavljena praksa v zadnjih letih, javnosti predstavila na ločenih javnih predstavitvah v predsedniški palači.

Za mesto viceguvernerja so kandidature oddali Primož Dolenc, ki je viceguvernersko funkcijo opravljal do začetka aprila, Miha Mihič, Matjaž Noč in Sibil Svilan. Cvikla ni bilo med njimi, a v primeru imenovanja viceguvernerja je lahko izbiral tudi med drugimi imeni.

Vladajoča koalicija mu je za kandidata zunaj okvirov javnega poziva tako minuli teden predlagala Cvikla, ta pa je medtem Pahorja seznanil, da daje soglasje h kandidaturi.

Pahor je moral poziv za to mesto ponoviti, potem ko je prejšnji sklic DZ v začetku februarja odrekel podporo kandidatu Marjanu Divjaku.

Za vodenje računskega sodišča je medtem predsednik republike moral izbrati med prijavljenimi kandidati. Poleg nekdanje direktorice finančne uprave Ahčinove so se za naslednika Tomaža Vesela prijavili še Miroslav Kranjc, Dušan Sterle in Aleksej Šinigoj. Vesel je sicer že prenehal voditi ustanovo, njegove naloge trenutno opravlja podpredsednica Maja Bilbija.

DZ bo o kandidatih glasoval najpozneje v 30 dneh po prejemu predlogov, glasovanje je tajno, kandidat pa je izvoljen, če zanj glasuje večina ali 46 vseh poslancev.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window