Navigacija
Portal TFL

STA novice / DZ danes o predlogu za razpis posvetovalnega referenduma o zakonu o vladi

torek, 21.6.2022

Ljubljana, 21. junija (STA) - Poslanci bodo danes na izredni seji odločali o predlogu SDS za razpis posvetovalnega referenduma o predlogu sprememb zakona o vladi, s katerim so stranke Gibanje Svoboda, SD in Levica predlagale reorganizacijo vlade s spremenjenimi pristojnostmi in tremi dodatnimi resorji. Odbor DZ je predlog za referendum v ponedeljek ocenil kot neprimeren.

Po predlogu sprememb zakona bi vlado sestavljalo 19 ministrstev in vladni urad za Slovence v zamejstvu in po svetu, kar bi po mnenju nove koalicije pripomoglo k večji učinkovitosti in odzivnosti.

V SDS, ki je predlog za razpis posvetovalnega referenduma vložila 18. maja, večanju števila ministrstev nasprotujejo. Menijo, da se bo tako razširila javna uprava, s tem pa tudi javnofinančni izdatki, zato mora po njihovem mnenju o tem odločati ljudstvo.

Njihov predlog za referendum o predlaganih spremembah je na ponedeljkovi seji odbora DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo večina ocenila kot neprimeren. V koaliciji so menili, da je referendum o tem že potekal na volitvah, opoziciji pa so očitali tudi zlorabo instituta referenduma in nagajanje.

Pričakovati je, da bo večina na današnji seji DZ predlog zavrnila. Zatem bo lahko stekla obravnava koalicijskega predloga sprememb zakona o vladi. Premier Robert Golob pričakuje, da bo ta na klopeh poslancev v četrtek. Kot je dejal pred dnevi, je "marsikaj seveda odvisno od tega, ali bi opozicija še naprej poskušala onemogočati ta zakon", a da o tem ne želi špekulirati.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window