Navigacija
Portal TFL

STA novice / Delodajalci Mesca pozivajo k takojšnji vzpostavitvi tripartitnega socialnega dialoga

četrtek, 23.6.2022

Ljubljana, 23. junija (STA) - Delodajalske organizacije v luči napovedane spremembe sporazuma o zaposlovanju med Slovenijo in BiH ministra za delo Luko Mesca pozivajo k takojšnji vzpostavitvi tripartitnega socialnega dialoga. "V duhu korektnega tripartitnega socialnega dialoga vas pozivamo, da sprememb, ki bodo vplivale na trg dela, ne rešujete preko medijev," so dodali.

"Predstavniki delodajalskih organizacij, članic Ekonomsko socialnega sveta (ESS), vas ponovno pozivamo k takojšnji vzpostavitvi tripartitnega socialnega dialoga v okviru ESS, kjer bomo v partnerstvu obravnavali teme, ki se neposredno nanašajo na delovanje ne le zaposlenih, temveč tudi delodajalcev," so v pozivu Mescu zapisali v Združenju delodajalcev Slovenije, Trgovinski zbornici Slovenije, Gospodarski zbornici Slovenije, Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije in Združenju delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije.

Na Mesca so se obrnili po tem, ko je minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti sporočil, da se strinja z oceno Delavske svetovalnice, "da gre pri zaposlovanju tujih državljanov v Sloveniji za sužnjelastniške prakse, ki jim v Sloveniji ni mesta".

Prav tako so na ministrstvu napovedali krepitev aktivnosti za spremembo obstoječega sporazuma o zaposlovanju med Slovenijo in Bosno in Hercegovino in s tem odpravo določbe, po kateri mora biti prvo leto zaposlitve delavec migrant zaposlen pri delodajalcu, ki je vložil vlogo za izdajo dovoljenja za zaposlitev na slovenskem trgu dela.

"V duhu korektnega tripartitnega socialnega dialoga vas pozivamo, da sprememb, ki bodo vplivale na trg dela, ne rešujete preko medijev, temveč v okviru dialoga z reprezentativnimi delodajalci in sindikati, kot so vse stranke koalicije obljubljale v predvolilnem času," so zapisale delodajalske organizacije.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window