Navigacija
Portal TFL

STA novice / Vlada spremenila uredbo o sodelovanju tožilstva, policije in drugih pri pregonu storilcev kaznivih dejanj

četrtek, 23.6.2022

Ljubljana, 23. junija (STA) - Vlada je danes sprejela spremembo uredbe o sodelovanju med državnim tožilstvom in policijo pri odkrivanju in pregonu storilcev kaznivih dejanj. Z njo je odpravila po njenem mnenju sporno zahtevo po zgolj pisnem usmerjanju policije s strani tožilstva v predkazenskem postopku, sprejeto v času prejšnje vlade, sta pojasnili pristojni ministrici.

Z omenjeno spremembo uredbe se znova uvaja možnost ustnega usmerjanja policije s strani tožilstva v predkazenskem postopku, sta po seji pojasnili ministrici za pravosodje in za notranje zadeve.

S tem je vlada ponovno vzpostavila prejšnje stanje, ki omogoča hitrejše reagiranje tožilstva in vse oblike komuniciranja med tožilstvom in policijo v predkazenskem postopku, je po seji vlade pojasnila ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan.

"Zahteva prejšnje vlade po zgolj pisnem usmerjanju policije s strani tožilstva je bila neživljenjska in v neskladju z zakonom o kazenskem postopku, ki omogoča vse oblike komunikacije," je poudarila ministrica.

Ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar pa je spomnila, da vlada Janeza Janše ni spremenila le omenjene uredbe o sodelovanju državnega tožilstva, policije in drugih pristojnih državnih organov in institucij pri odkrivanju in pregonu storilcev kaznivih dejanj, temveč tudi zakon o organiziranosti in delu v policiji. "Ta sprememba je bila po našem mnenju neposrečena in celo škodljiva za hitro odločanje tožilca v predkazenskem postopku, ker je tožilca potisnila iz predkazenskega postopka in na njegovo mesto s črtanjem 8. odstavka četrtega člena zakon o organiziranosti in delu v policiji dala na nek način to pristojnost ministru za notranje zadeve, kar je nedopustno," je poudarila ministrica.

Ob tem je spomnila na predlog zakona o odpravi škodljivih ukrepov vlade, ki ga je pripravila civilna družba in zajema tudi spremembo zakona o organiziranosti in delu v policiji. Ta predvideva, da se ponovno omeji ministra za notranje zadeve pri usmerjanju policije v predkazenskem postopku, je med drugim poudarila ministrica Bobnar.

Generalni državni tožilec Drago Šketa je v izjavi za STA pozdravil današnjo odločitev vlade, s katero se odpravlja zahteva po pisnem usmerjanju policije s strani tožilstva v predkazenskih postopkih in znova uvaja možnost ustnega usmerjanja. Kot je poudaril, "pisne usmeritve tožilstva niso služile ničemur", temveč so pomenile le nepotrebno birokratizacijo, ki je "mašila" tožilsko delo oz. je bila za njihovo delo moteča. V današnji potezi vlade pa Šketa vidi tudi depolitizacijo predkazenskih postopkov.

"Že v prejšnjem sistemu je bilo povsem jasno, kdaj tožilec prevzame usmeritve policije in kdaj se šteje, da tožilec usmerja predkazenski postopek," je poudaril.

Ker je vlada z današnjo spremembo uredbe odpravila zahtevo po pisnem usmerjanju policije, je Šketa napovedal umik že vložene pobude za oceno ustavnosti vladne uredbe o sodelovanju državnega tožilstva in policije, ki jo je vrhovno državno tožilstvo vložilo v začetku marca.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window