Navigacija
Portal TFL

STA novice / Vlada o gospodarskih temah

petek, 1.7.2022

Ljubljana, 01. julija (STA) - Vlada je na današnji seji ob dvigu cen goriv in repro materiala opredelila nekaj več kot 22 milijonov evrov pomoči slovenskim kmetom. Sprejela je usmeritve o pripravi proračunskih dokumentov v tem letu, za v.d. direktorja Javne agencije RS za varstvo konkurence (AVK) pa imenovala dosedanjega direktorja Andreja Matvoza.

Država bo slovenskim kmetom namenila nekaj več kot 22 milijonov evrov pomoči za različne namene, je na novinarski konferenci po seji vlade sporočil premier Robert Golob. Vlada je tako že sprejela odlok o zagotavljanju izjemne izravnalne pomoči za sektor mleka in mlečnih proizvodov, obljublja pa še finančno nadomestilo zaradi visokih cen energentov, ki se porabijo za kmetijsko dejavnost, finančno nadomestilo zaradi visokih cen energentov, ki se porabijo za gospodarski ribolov, sofinanciranje kmetijskega repro materiala, začasno podporo v okviru Evropskega kmetijskega sklada ter izvedbo javnega naročila glede primerjave cen košarice izbranih živil. Poleg tega bo država prek zavoda za blagovne rezerve odkupila vso pšenico, pridelano v Sloveniji.

Vlada je danes, kot so po seji sporočili iz vladnega urada za komuniciranje, sprejela usmeritve o pripravi proračunskih dokumentov v tem letu. Skupaj s proračunskimi uporabniki se bo tako lahko lotila priprave predloga sprememb proračuna za leto 2023 in predloga proračuna za leto 2024. Ob tem po navedbah ministrstva za finance obstaja verjetnost, da bo hkrati pripravljala tudi rebalans proračuna za letos.

Ministrski zbor je s položaja v.d. direktorja Javne agencije RS za varstvo konkurence (AVK) razrešil Zlatka Rateja, ki bi moral položaj prevzeti danes. Za v. d. direktorja agencije je z današnjim dnem imenoval dosedanjega direktorja Andreja Matvoza, so po seji vlade sporočili iz gospodarskega ministrstva. Ratej je 15. junija podal odstopno izjavo.

Na seji je vlada tudi določila besedilo predloga zakona o oblikah alternativnih investicijskih skladov za obravnavo v državnemu zboru po nujnem zakonodajnem postopku. Predlog predvideva tri oblike in dva tipa skladov, katerih ureditev bo prilagojena posebnostim posamezne oblike oziroma tipa. Na ta način se bo povečala pravna varnost tako ponudnikov kot vlagateljev v alternativne investicijske sklade ter izboljšali pogoji za lastniško financiranje, predvsem malih in srednjih velikih podjetij, so prepričani v vladnih vrstah.

Vlada je sklenila aneks h koncesijski pogodbi iz decembra lani za rabo termalne vode za ogrevanje in potrebe kopališča v Termah Gaja iz vrtine JAN-1/04. V času izvedbe javnega razpisa prijavitelj, sedaj koncesionar, še ni mogel opredeliti datumov pridobitve uporabnega dovoljenja, zaradi česar je bilo treba skleniti aneks k pogodbi, so pojasnili.

Sprejela pa je tudi stališče Slovenije glede predloga sprememb evropske uredbe glede poglavij, povezanih z načrtom za hitro zmanjšanje odvisnosti od ruskih fosilnih goriv in pospešitev zelenega prehoda REPowerEU v načrtih za okrevanje in odpornost. V procesu obravnave predloga bo potrebno razjasniti področje upravnih bremen, ki izhajajo iz prenovljenih določil in se ne bi smela povečevati glede na obstoječe ureditve, opredelitve prekratkih rokov za naznanitve uporabe posojil ter prostovoljnosti prenosov sredstev iz evropske kohezijske politike in skupne kmetijske politike. Prav tako pa bi bilo v procesu obravnave predloga sprememb pravnih aktov smiselno nasloviti še morebitne ustreznejše opredelitve tako imenovanega delitvenega ključa načrtovane uporabe sredstev iz naslova sistema trgovanja z emisijami z uporabo tako imenovane kombinacije kriterijev tudi s področja energije, so prepričani na vladi.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window