Navigacija
Portal TFL

STA novice / Interventni zakon v zdravstvu na seji vlade predvidoma v petek

sreda, 6.7.2022

Ljubljana, 06. julija (STA) - Predlog zakona o interventnih ukrepih v zdravstvu, osnutek katerega je minister za zdravje Danijel Bešič Loredan napovedoval že v začetku junija, bo vlada po navedbah ministrstva predvidoma obravnavala na seji v petek. Ukrepi iz zakonodajnega predloga so težki 500 milijonov evrov, je minister povedal za torkove Odmeve.

O predlogu zakona, ki sta ga tako Bešič Loredan kot predsednik vlade Robert Golob izpostavljala kot eno od prioritet nove vlade, minister na današnji novinarski konferenci, namenjeni predstavitvi vloge ministrstva pri obvladovanju epidemije covida-19, ni želel odgovarjati.

"Interventni zakon bo na vladi kmalu. Ko bo sprejet, sem na razpolago kadarkoli; ko se bomo pogovarjali o členih, in ne o tistem, kar je prišlo v javnost," je prekinil vprašanje STA, ki je sicer želela izvedeti več o časovnici predvidene obravnave in sprejemanja zakona.

Več podrobnosti iz osnutka zakonodajnega predloga, o katerem je sicer konec minulega tedna prvi poročal portal N1, je minister predstavil v torkovih Odmevih na Televiziji Slovenija. Predlog tako med drugim predvideva dodatno plačilo družinskim zdravnikom in sodelavcem, ki bodo oskrbeli več bolnikov, ter nagrade mladim, ki se bodo odločili za specializacijo iz tistih vej medicine, v katerih specialistov najbolj primanjkuje, torej družinska medicina, pediatrija in ginekologija.

Minister napoveduje tudi administrativno razbremenitev, prenos dela kompetenc zdravnikov na kader zdravstvene nege, načrtujejo pa tudi uvedbo ambulant za bolnike brez izbranega osebnega zdravnika, a pravno podlago za to še iščejo. Prav tako nameravajo od 1. septembra letos do 31. decembra prihodnje leto plačati vse opravljene zdravstvene storitve brez zgornje meje.

Obravnava predloga zakona na vladi bo predvidoma v petek, so za STA navedli na ministrstvu in vladnem uradu za komuniciranje, a končnega dnevnega reda še ni.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window