Navigacija
Portal TFL

STA novice / Sviz in visokošolski sindikat kritična do predloga splošnega akta o znanstveno raziskovalni dejavnosti

petek, 5.8.2022

Ljubljana, 05. avgusta (STA) - V visokošolskem sindikatu (VSS) ter sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture (Sviz) so kritični do predloga akta o postopkih (so)financiranja in ocenjevanja ter spremljanja znanstvenoraziskovalne dejavnosti, ki ga je pripravila agencija za raziskovalno dejavnost. Predlog je slaba nadgradnja že sedaj nepreglednega pravilnika, menijo.

Pričakovali so, da bo Javna agencija za raziskovalno dejavnost RS (ARRS) pri pripravi predloga akta na pregleden način uveljavila določbe novega zakona za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost ter dosledno upoštevala strateške dokumente Slovenije in dognanja stroke. "Žal ni tako," sta v skupnem sporočilu za javnost zapisala VSS in Sviz.

Ugotavljajo, da je akt je slaba "nadgradnja" že sedaj nepreglednega pravilnika, otežen s številnimi povsem nepotrebnimi členi in mestoma celo nezakonit.

Menijo, da so pravila v aktu nedoločena oziroma zasnovana tako, da omogočajo arbitrarno izbiro na razpisih, saj odločilne vloge pri izboru projektov nima ocena projekta, pridobljena z mednarodno evalvacijo.

Ugotavljajo, da predlog akta zmanjšuje transparentnost poslovanja agencije, saj odpravlja obvezo 60. člena Bele knjige, da je treba najmanj enkrat mesečno posodabljati javno dostopne podatke o financiranju znanstveno raziskovalne dejavnosti, akt pa vsebuje številne nejasnosti in nedoslednosti.

Med drugim zahtevajo, da se projektna sredstva vežejo na vedo in ne na področje, ločene razpise za različne vrste projektov, ter ohranitev zakonske obveze agencije o posodabljanju javno dostopnih podatkov, so zapisali.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window