Navigacija
Portal TFL

STA novice / Vlada o gospodarskih temah

četrtek, 22.9.2022

Ljubljana, 22. septembra (STA) - Vlada je danes med drugim začela z obravnavo sprememb več zakonov s področja davkov, potrjevala pa jih bo po petkovi seji ESS. Podvojila je pomoč gospodarstvu zaradi visokih cen energentov, zamenjala vodstvo direkcije za vode in nadzornike družbe 2TDK. Sprejela je tudi dolgoročni načrt s področja obnovljivih virov energije.

Kot omenjeno, je vlada danes začela obravnavo paketa predlogov novel petih davčnih zakonov - zakona o dohodnini, zakona o trošarinah, zakona o davčnem postopku, zakona o finančni upravi in zakona o davčnem potrjevanju računov. Dokončno jih bo vlada sprejela v naslednjih dneh. Pri pripravi predlogov davčnih sprememb je v luči izjemno zaostrenih in nepredvidljivih razmer iskala ravnotežje med ciljno usmerjenimi ukrepi za naslavljanje draginje ter (pre)velikim izpadom proračunskih prihodkov. Predlagane davčne spremembe zato nadgrajuje z ukrepi za blaženje inflacije in draginje.

Vlada bo po besedah državnega sekretarja na gospodarskem ministrstvu Dejana Židana več kot podvojila pomoč gospodarstvu. "To v praksi pomeni, da nova številka pomoči ni več 40 milijonov evrov, ampak 86 milijonov evrov," je dejal po seji vlade. S spremembami bo vlada predvsem razširila krog upravičencev ter povišala delež upravičenih stroškov, ki ga bodo podjetja dobila povrnjenega, in sicer s prvotnih 30 odstotkov na 50 odstotkov pri enostavni pomoči. Vlada je tudi dokapitalizirala podjetniški sklad, da bo lahko zagotavljal likvidnostna posojila.

Sprejela je prvi dolgoročni časovni načrt za doseganje ciljev spodbujanja proizvodnje in rabe obnovljivih virov energije. Dokument, ki je pripravljen za petletno obdobje, med drugim predvideva, da bo letos za izplačevanje podpor implementaciji uporabe obnovljivih virov energije porabljenih 110 milijonov evrov.

Vlada je dopolnila uredbo o določitvi nalog kontaktne točke za spodbujanje rabe obnovljivih virov energije. S tem bo vložnikom zagotovljen dostop do enostavnih postopkov za reševanje sporov v zvezi s postopkom izdaje dovoljenj in drugih aktov, med drugim tudi do mehanizmov za alternativno reševanje sporov.

Vlada je z mesta direktorja Direkcije RS za vode razrešila Romana Kramerja in za vršilko dolžnosti direktorice direkcije imenovala Nežo Kodre. Položaj bo nastopila v petek, direkcijo pa bo vodila do imenovanja novega direktorja, a največ pol leta, torej do 22. marca 2023.

Zamenjala je tudi člane nadzornega sveta družbe 2TDK, ki bdi nad izvajanjem projekta drugi tir Divača-Koper. Za obdobje petih let je v nadzorni svet imenovala Hildo Pipan, ki bo tudi predsednica nadzornega sveta, Anito Goršek, Aleksandra Srdića, Miho Gostišo in Mateja Čepeljnika. Slednji je bil tudi član danes odpoklicanega nadzornega sveta.

Vlada je na pobudo prometnih združenj sprejela predlog novele zakona o delovnem času in obveznih počitkih mobilnih delavcev ter o zapisovalni opremi v cestnih prevozih. Pri določanju delovnega časa voznika pri prevozih potnikov bo razlikovalni kriterij po predlogu novele vrsta, in ne več dolžina linije.

Vlada se je seznanila z letnim poročilom stalne koordinacijske skupine za promocijo Slovenije. V letu 2021 se je sekupina sestala enkrat. Obravnavala in sprejela je aktivnosti za čas predsedovanja Svetu EU, svetovne razstave Expo Dubaj 2020 in obeležitve 30. obletnice samostojnosti Slovenije.

Vlada se je kot skupščina Slovenskega državnega holdinga (SDH) seznanila z revidiranim letnim poročilom SDH in skupine SDH za poslovno leto 2021. Aktivnim članom uprave in nadzornega sveta holdinga je podelila razrešnico za poslovno leto 2021. Čisti dobiček SDH je lani znašal dobrih 45 milijonov evrov in se je uporabil za znižanje bilančne izgube preteklih let, ki na zadnji dan lanskega leta znašala dobrih 70 milijonov evrov, so zapisali na vladi.

Vlada se je seznanila s poročilom o stanju notranjega nadzora javnih financ za leto 2021. Redno letno poročilo, ki ga je pripravil urad za nadzor proračuna, med drugim prikazuje razvoj področja notranjega nadzora javnih financ in analizo stanja sistema v letu 2021.

Na podlagi zakona o vesoljskih dejavnostih, ki je bil sprejet marca letos, je vlada izdala uredbo o izvajanju zakona. Uredba podrobneje opredeljuje pogoje za delovanje akterjev na področju vesoljskih dejavnosti in omogoča pripravo nacionalnega registra vesoljskih dejavnosti.

Vlada je družbi Flegis izdala dovoljenje za uporabo besede "Slovenija" v nameravani spremenjeni firmi družbe, ki se bo glasila Curaden Slovenija. Družba Flegis je sicer del multinacionalke Curaden s sedežem v Švici, ki je proizvajalec izdelkov blagovne znamke Curaprox. Dala je tudi predhodno soglasje, da lahko družba Modex IC, proizvodnja, trgovina in storitve iz Rogaške Slatine posluje kot invalidsko podjetje.

Vlada je sprejela program predsedovanja Slovenije Konvenciji o varstvu Alp 2023-2024 ter naložila ministrstvom aktivno sodelovanje pri njegovi izvedbi. Četrto dvoletno predsedovanje Alpski konvenciji bo Slovenija prevzela na XVII. Alpski konferenci 27. oktobra 2022 v Brigu v Švici. Slovenija je Alpsko konvencijo podpisala 29. marca 1993, v veljavo pa je stopila leta 1995.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window