Navigacija
Portal TFL

STA novice / V zadevi Teš 6 zaslišali nekatere zaposlene v elektrarni (dopolnjeno)

petek, 23.9.2022

Celje, 23. septembra (STA) - Na celjskem okrožnem sodišču se je danes nadaljevalo sojenje v zadevi Teš 6 glede po mnenju tožilstva sporne dobave merilne tehnike. Med drugim so bile kot priče zaslišani vodja komerciale v Tešu Jana Šmid, komercialistka Biljana Tepej in inženir Bojan Mašek. Predstavili so potek priprave internega naročila za dobavo merilne tehnike leta 2007.

Kot je povedala Šmidova, je bil namen internega naročila pridobiti čim več ponudb za dobavo omenjene tehnike. Ker je šlo za dobavo specifičnih merilnikov za opravljanje meritev za peti blok Teša, je tehnična služba podjetja družbi Sol Intercontinental dodelila ekskluzivni status, saj se je ukvarjala prav z dobavo tovrstnih merilnikov.

Sol Intercontinental je bil tudi edini, ki je na povabilo Termoelektrarne Šoštanj (Teš) poslal ponudbo, po pregledu pa je bilo ugotovljeno, da ta ustreza vsem razpisnim pogojem, je dodala.

Po besedah Tepejeve je omenjeno interno naročilo pripravil Bojan Mašek, ki je bil takrat v Tešu zaposlen pogodbeno kot elektroinženir. Naročilo je potem pregledal vodja projekta Teš 6 Bojan Brešar, odobril pa ga je takratni direktor družbe Uroš Rotnik. Priča je še dejala, da naloga komerciale ni bila iskanje potencialnih ponudnikov.

Mašek je povedal, da je Holding slovenske elektrarne kot lastnik Teša v podjetje pripeljalo družbo Sol Intercontinental, ki je imela merilno tehnične aparature za natančno spremljanje delovanja in stanja generatorja bloka pet. Ob predstavitvi teh aparatur Rotnik ni bil prisoten. Te aparature so natančneje nadzirale delovanje generatorja, kjer so ob remontu leta 2007 ugotovili, da se je pojavila napaka.

Ob tem je priča še dejala, da so aparature namestili delavci Teša, sam je delovanje merilnikov na področju visoke napetosti nato le nadziral. Mašek je tudi dodal, da je osebno iskal dobavitelje takšnih merilnih sistemov, pa jih ni niti poznal v Sloveniji, ni jih pa našel niti na internetu.

Glede same cene vrednosti merilnih naprav, ki so bile prvotno ocenjene na 50.000 evrov, pa je dejal, da je bila to njegova ocena vrednosti teh naprav, ki se je nanašala na leto dni merjenja. Glede tega, da so omenjenega ponudnika, podjetje Sol Intercontinental, zapisali v dokumente o naročilu za nabavo aparatur kot ekskluzivnega ponudnika, pa je pojasnil, da so to vnesli v dokumente zato, kjer je šlo za edinega ponudnika. Priča je še dodala, da je o svojem delu poročala Brešarju.

Tožilstvo Rotniku med drugim očita, da nabava omenjene merilne tehnike in opravljanje meritev za peti blok sploh nista bila potrebna. Obtožnica jima v zvezi s tem očita zlorabo položaja in pridobitev premoženjske koristi v skupni višini 75.000 evrov.

Na sredini obravnavi sta Rotnik in Brešar te očitke zavrnila. Kot je dejal Rotnik, so leta 2007 med remontom na generatorju bloka pet Teša odkrili nenavadno napako, saj je prišlo do razrahljanja vezja. Zato so podpisali pogodbo s podjetjem Sol Intercontinental o vgradnji merilnikov za ugotavljanje razmer na generatorju.

Sojenje so zaradi ekonomičnosti in zato, da vsem obtoženim ne bi bilo treba hoditi na vse obravnave, razdelili na tri sklope. Trenutno tako obravnavajo posel z merilniki, nato bo od sredine oktobra na vrsti obnova Teša 5, december in januar pa bodo posvetili investiciji v šesti blok elektrarne.

V zadevi so sicer poleg Rotnika in Brešarja še lobist Peter Kotar, uslužbenci Teša Darko Weiss, Miran Leben, Jože Lenart in Bojan Dermol, Frank Lehmann in Josef Reisel iz nekdanjega Alstoma, direktor podjetja CEE Boštjan Kotar in zastopnik družbe Sol Intercontinental v likvidaciji.

Obtožnica Rotniku očita, da je zlorabil položaj pri izbiri izvajalca za obnovo kotla petega in gradnjo šestega bloka Teša ter danes obravnavano sporno nabavo merilne tehnike in opravljanje meritev za peti blok. Investicijo v gradnjo nove 600-megavatne elektrarne, katere vrednost se je s sprva ocenjenih 650 milijonov evrov pozneje povzpela na 1,4 milijarde evrov, naj bi Rotnik peljal tako, da je bil za posel izbran Alstom, iz njega pa izločen drugi ponudnik Siemens.

Doslej je krivdo v zadevi Teš 6 priznala ameriška skupina General Electric, ki je s tožilstvom podpisala sporazum o priznanju odgovornosti. Kot izhaja iz sporazuma, so Američani pripravljeni plačati 23 milijonov evrov denarne kazni v državni proračun.

Sojenje se bo nadaljevalo predvidoma 3. oktobra z izrekom kazenske sankcije General Electricu.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window