Navigacija
Portal TFL

STA novice / Dnevnik: Vrhovni sodnik Zobec v intervjuju kršil etični kodeks

ponedeljek, 26.9.2022

Ljubljana, 26. septembra (STA) - Vrhovni sodnik Jan Zobec je po mnenju komisije za etiko in integriteto v intervjuju za spletni portal Siol kršil dve načeli kodeksa sodniške etike, ki se nanašata na odnos sodnikov do sodelavcev in strank ter varovanje ugleda sodstva, poroča Dnevnik. Presojali so namreč njegove izjave glede izobrazbe vrhovnega sodnika Branka Masleše.

Zobec je v intervjuju Masleši očital, da nima postulacijske sposobnosti, da bi nastopal pred vrhovnim sodiščem, avtoritarno pojmovanje prava, diskvalifikacije in polprikrite grožnje. Kot poroča Dnevnik, je pobudo na etično komisijo zaradi dvomov o konstruktivni kritiki sodnika v intervjuju vložil podpredsednik vrhovnega sodišča Miodrag Đorđević, pridružil pa se ji je tudi predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič.

Komisija za etiko in integriteto, ki deluje v okviru Sodnega sveta, je tako ocenila, da izjave Zobca o domnevno pomanjkljivi izobrazbi vrhovnega sodnika Masleše niso bile v skladu s kodeksom sodniške etike, navaja Dnevnik.

V načelnem mnenju v sicer anonimizirani obliki so člani komisije sklenili, da je sodnik s podanimi izjavami ravnal v nasprotju z dolžnostjo diskretnosti, zmernosti, lojalnosti, zadržanosti in spoštljivosti pri predstavljanju svojega stališča, povzročil dvom v moralno in profesionalno integriteto kolega sodnika ter s tem omadeževal ugled kolega sodnika in škodoval ugledu sodstva.

Kot še navaja Dnevnik, je Zobec v odgovoru na pobudo vodstva vrhovnega sodišča pojasnil, da je v kritičnem intervjuju zavzel zgolj svoje pravno stališče in ga tudi utemeljil, vendar se etična komisija z njegovo interpretacijo ni strinjala, saj njegove izjave in celoten kontekst intervjuja ne potrjujejo, da je ravnal v dobri veri.

V nekaterih medijih, večinoma povezanih z največjo vladno stranko, so decembra lani širili dvom o diplomi vrhovnega sodnika Masleše. Dekanja Pravne fakultete v Sarajevu je za portal Siol potrdila, da je Masleša pri njih diplomiral, in zavrnila očitke o ponarejanju. Masleša je po očitkih decembra napovedal tudi, da bo sprožil tožbe proti posameznikom, ki bodo širili neresnične navedbe o njegovi izobrazbi.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window