Navigacija
Portal TFL

STA novice / Ana Kerševan prisegla kot nova generalna državna odvetnica

ponedeljek, 26.9.2022

Ljubljana, 26. septembra (STA) - Pred ministrico za pravosodje Dominiko Švarc Pipan je danes prisegla nova generalna državna odvetnica Ana Kerševan. Nova šefinja državnega odvetništva bo svoj šestletni mandat začela v torek. Med prioritetami svojega mandata je izpostavila zakonodajne spremembe, tudi v smeri večje avtonomnosti državnega odvetništva v razmerju do vlade.

V uvodnem nagovoru je pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan spomnila, da je državno odvetništvo poseben državni organ, ki opravlja strokovne naloge na področju varstva premoženjskih in drugih pravic in interesov države prek pravnega zastopanja v sodnih in drugih postopkih pred domačimi, tujimi in mednarodnimi sodišči ter arbitražami. Hkrati opravlja tudi naloge pravnega svetovanja, mirnega reševanja sporov v predhodnem postopku in druge naloge, določene s tem in drugimi zakoni.

"Državno odvetništvo torej zasleduje cilj razreševanja sporov v družbi, krepitev pravne varnosti, spoštovanja človekovih pravic ter temeljnih svoboščin, prizadeva pa si tudi za varovanje stvarnega in finančnega premoženja države in drugih interesov Slovenije," je poudarila ministrica.

Ana Kerševan je med prioritetami svojega mandata izpostavila zakonodajne spremembe, ki bodo po njenih besedah delno posegale tudi na področje avtonomije državnega odvetništva v odnosu do vlade. Ob tem je spomnila na vlogo državnega odvetništva pri tožbah zoper neprijavljene javne shode v mandatu prejšnje vlade.

"Dogodki zadnjega leta so pokazali, da bi bilo zakon o državnem odvetništvu smiselno dopolniti v smeri, da ima državno odvetništvo vendarle zadnjo besedo pri nekaterih strokovnih vprašanjih. Konkretno, če mi v vlogi tožnika ocenimo, da bi neko naše procesno ravnanje lahko potencialno pomenilo poseg v človekove pravice, pri tem ne bi bili vezani na sklep vlade, ampak bi bila naša beseda zadnja in teža našega strokovnega argumenta najbolj upoštevana. Te spremembe za zdaj še niso predvidene, to razpravo bomo zdaj odprli," je izpostavila.

Kerševanova je izrazila zadovoljstvo, da je razpravi o tem naklonjena tudi pravosodna ministrica Švarc Pipan. "Iz dosedanjih razgovorov s pravosodno ministrico sem uspela razbrati, da je ministrica naklonjena strokovni in poglobljeni razpravi, kakšne zakonodajne spremembe potrebujemo, razume tudi domet dilem, s katerimi se soočamo, tako da se veselim te razprave," je izpostavila.

Ministrica je spomnila, da je Ana Kerševan prva generalna državna odvetnica po reformi državnega pravobranilstva.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window