Navigacija
Portal TFL

STA novice / V parlamentarni postopek predlog za začetek postopka sprememb ustave

torek, 27.9.2022

Ljubljana, 27. septembra (STA) - Koalicija je v parlamentarni postopek vložila predlog za začetek postopka za spremembo ustave, je razvidno s spletne strani DZ. Vsebina predloga sicer še ni dostopna, kot pa je razvidno, se nanaša na štiri člene ustave, ki določajo imenovanje sodnikov.

Koalicijske Gibanje Svoboda, SD in Levica so sicer tudi med zavezami koalicijske pogodbe zapisale idejo, da bi imenovanje sodnikov na predlog sodnega sveta prevzel predsednik republike. To je za zdaj v pristojnosti državnega zbora.

Koalicijski partnerji bodo po napovedih predlagane ustavne spremembe podrobneje predstavili v sredo.

Po poročanju današnjega Dela pa gredo predlogi prav v smeri tega, da bi imenovanje rednih sodnikov po zgledu preostalih evropskih držav umaknili iz rok poslancev in prenesli v roke predsednika republike. Ta bi to dolžnost lahko odklonil le v res izjemnih primerih, podobno kot pri razglasitvi zakonov. Glavno vlogo v postopku pa bi tako imel sodni svet, ki že zdaj opravlja celoten kandidacijski postopek, še navaja časnik.

Za uveljavitev ustavnih sprememb bo sicer koalicija, ki šteje 53 poslancev, potrebovala dvotretjinsko večino v DZ oziroma najmanj 60 poslanskih glasov. Te bo po pričakovanjih iskala v opozicijski NSi.

Slednja se je prav ta mesec zavzela za nekatere ustavne spremembe, ki bi jih bila pripravljena podpreti, med drugim bi spremenili tudi način imenovanja sodnikov. A v NSi bi ob prenosu imenovanja sodnikov v roke predsednika republike spremenili tudi sestavo sodnega sveta. Koalicijski predlog ustavnih sprememb sicer, kot je razvidno s spletne strani DZ, spremembe člena ustave, ki določa sestavo sodnega sveta, ne predvideva.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window