Navigacija
Portal TFL

STA novice / Ministrstvo s predlogom sprememb zakona o nadzoru državne meje

torek, 27.9.2022

Ljubljana, 27. septembra (STA) - Na ministrstvu za notranje zadeve so pripravili predlog novele zakona o nadzoru države meje, s katerim želijo vzpostaviti pravno podlago za odškodnino lastnikom zemljišč zaradi postavitve začasnih tehničnih ovir in za evidenco izvedenih mejnih kontrol potnikov. Predlog je objavljen na portalu e-Demokracija in je v javni razpravi do 17. oktobra.

S predlogom novele zakona o nadzoru države meje želijo vzpostaviti pravno podlago za odškodnino lastnikom zemljišč za obdobje od poteka 24 mesecev od postavitve začasnih tehničnih ovir do datuma njihove odstranitve. Ob tem bi bile ob sprejetju zakona finančne posledice v skupni višini 273.582 evrov, so zapisali v predlogu.

Prav tako želijo s predlogom zakona zagotoviti višje pravne standarde in večjo učinkovitost policije pri varovanju zunanje schengenske meje. Spremenjeni zakon bi tako vzpostavil pravno podlago za evidenco izvedenih mejnih kontrol potnikov, v kateri bi bil določen obseg obdelave in hrambe osebnih podatkov.

"Na podlagi evidence bo policija učinkoviteje odkrivala in preiskovala prekrške in kazniva dejanja, povezana s prehodom oseb preko zunanje meje. Prav tako bi se povečala učinkovitost delovanja drugih državnih organov in institucij," so navedli na ministrstvu.

Kot so pojasnili, uvedba evidence izvedenih mejnih kontrol potnikov ne bi imela finančnih posledic, saj je informacijska struktura za vzpostavitev te evidence že postavljena in ne bi zahtevala dodatnih stroškov za vzpostavitev in delovanje.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window