Navigacija
Portal TFL

STA novice / Konec zakonodajne poti za spremembe pokojninskega zakona na predlog DS

torek, 27.9.2022

Ljubljana, 27. septembra (STA) - Ob koncu današnje seje DZ so poslanske skupine predstavile stališča do sprememb pokojninskega zakona, s katerim je predlagatelj, državni svet, želel odpraviti diskriminacijo mladoletnih oseb s posebnimi potrebami, ki pri osnovnih življenjskih potrebah potrebujejo pomoč drugega, a niso slepi. Predlog je zakonodajno pot sicer končal že na odboru.

Do dodatka za pomoč in postrežbo so zdaj namreč upravičeni le slepi, po predlogu predlagatelja pa bi bili do tega dodatka upravičeni vsi mladoletniki, ki so zdravstveno zavarovani po drugem zavarovancu ali upokojencu in pri osnovnih življenjskih potrebah nujno potrebujejo stalno pomoč in postrežbo drugega.

Na matičnem odboru so se sicer strinjali, da je stanje na omenjenem področju treba urediti in odpraviti ugotovljeno diskriminacijo, vendar pa predlog državnih svetnikov na seji ni dobil večinske podpore. Proti so bili predvsem poslanci iz vrst koalicije, ki so ocenili, da se omenjena problematika ne bi smela urejati v okviru pokojninske zakonodaje, temveč bi bilo ustrezneje iskati rešitev v okviru druge socialne zakonodaje.

V koalicijskih poslanskih skupinah Svoboda, Levica in SD so danes ponovili, da gre pri pravici do dodatka za pomoč in postrežbo za pravico, ki ne sodi v sistem pokojninskega in invalidskega zavarovanja, temveč v sistem socialnega varstva. Po napovedih Milana Jakopoviča (Levica) pa se bo to vprašanje naslovilo v zakonodaji s področja družine. Da gre za problematiko, ki jo je treba urediti, menijo tudi v poslanskih skupinah opozicijskih SDS in NSi.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window