Navigacija
Portal TFL

STA novice / DZ uredil področje kontinuitete dela fiskalnega sveta

sreda, 28.9.2022

Ljubljana, 28. septembra (STA) - DZ je sprejel novelo zakona o fiskalnem pravilu, s katero se ureja rešitve za primer, da novi člani fiskalnega sveta še niso imenovani, dotedanjim pa preneha petletni mandat. V parlamentarni postopek so jo vložili poslanci SDS, danes je zanjo glasovalo 76 poslancev, proti ni bil nihče.

DZ je zakon o fiskalnem pravilu sprejel poleti 2015 in med drugim ureja tudi imenovanje fiskalnega sveta, katerega naloga je ocenjevanje vzdržnosti in skladnosti javnofinančne politike s fiskalnim pravilom. Zdajšnji člani Davorin Kračun, Alenka Jerkič in Tomaž Perše so bili z nekaj zapleti imenovani spomladi 2017, decembra lani jim je DZ izglasoval nov petletni mandat.

Ker veljavni zakon o fiskalnem pravilu ne določa, kaj se zgodi v primeru, ko po preteku petletnega mandata novi člani fiskalnega sveta še niso imenovani, je predlog njegovih sprememb pripravila že prejšnja vlada Janeza Janše. Toda odbor DZ za finance je na predlog tedanje opozicije njihovo obravnavo decembra lani umaknil z dnevnega reda, nato pa so bili za nov mandat potrjeni dotedanji člani.

Skupina poslancev s prvopodpisanim Danijelom Krivcem (SDS) je tako maja letos v parlamentarni postopek vložila svoj predlog novele zakona z enakim besedilom. Jožef Lenart (SDS) je v torek povedal, da se odprava pravne praznine glede obstoja fiskalnega sveta v primeru nepravočasnih imenovanj njegovih članov predlaga na način, da do imenovanja novega člana funkcijo opravlja član, ki mu je mandat potekel. Predvidena je tudi rešitev za primer, da je pred iztekom funkcije imenovan le en član fiskalnega sveta.

S tem se po njegovih besedah sledi načelu učinkovitosti, saj se bo preprečilo, da bi prišlo do nedelovanja fiskalnega sveta.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window