Navigacija
Portal TFL

STA novice / V Fidesu kritični do predloga ministrstva o sočasnih pogajanjih za vse zaposlene v zdravstvu

sreda, 28.9.2022

Ljubljana, 28. septembra (STA) - V sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov Fides so kritični do predloga ministrstva za zdravje o sočasnih skupnih pogajanjih za vse tri kolektivne pogodbe z vsemi sindikati za področje zdravstva. Po njihovi oceni gre za odmik od dogovorjenega reševanja Fidesovih stavkovnih zahtev, ki "onemogoča plodno iskanje nujno potrebnih rešitev", so sporočili.

S predlogom ministrstva o sočasnih pogajanjih o treh kolektivnih pogodbah na področju zdravstva, vključno s kolektivno pogodbo za zdravnike in zobozdravnike, so bili v Fidesu seznanjeni na današnjem srečanju sindikatov s področja zdravstva in socialnega varstva. Predstavnika Fidesa sta pogajanja zapustila še pred koncem.

Menijo namreč, da je predlog o sočasnih pogajanjih odmik od dogovorjenega reševanja stavkovnih zahtev z ministrom za zdravje Danijelom Bešičem Loredanom in ministrico za javno upravo Sanjo Ajanović Hovnik.

"S tem vladna stran dela vse v smeri, da ohranja sistem, ki je prinesel veliko pomanjkanje zdravnikov predvsem v javnem zdravstvu ter na široko odpira pot privatizaciji in odhajanju zdravnikov v zasebni sektor ter v druge oblike dela," so navedli v sporočilu za javnost. Kot so dodali, je tudi v nasprotju z interesi pacientov in je slaba popotnica za sklenitev sporazuma pred 19. oktobrom, dnevom napovedanega začetka stavke.

Po oceni sindikata so neposredna pogajanja o stavkovnih zahtevah namreč najhitrejša in najučinkovitejša možnost za iskanje rešitev za izboljšanje sistema. Zato pričakujejo, da bo minister Bešič Loredan izpolnil obljube s torkovega sestanka ter jim posredoval konkreten predlog z vsebino in časovnico reševanja stavkovnih zahtev. Želijo namreč, da bi ga že v četrtek obravnaval glavni stavkovnih odbor Fidesa, kar bo tudi osnova za nadaljevanje pogajanj.

Ob tem so spomnili, da je primerljivo usklajevanje enotnega plačnega sistema trajalo šest let. "To je časovno udobje, ki si ga v tem trenutku za reševanje najbolj kritičnih težav ne smemo in ne moremo privoščiti, če želimo za vse prebivalce ohraniti dostopen in varen javni zdravstveni sistem," so navedli.

Zato sta sindikalna predstavnika zdravnikov in zobozdravnikov ministra danes seznanila, da vidi Fides rešitev v pogajanjih o reševanju stavkovnih zahtev, v okviru katerih se lahko naslovi tudi vprašanje plačnih nesorazmerij za delovna mesta zdravnikov in zobozdravnikov.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window