Navigacija
Portal TFL

STA novice / Vlada sprejela program evropske kohezijske politike 2021-2027

sreda, 28.9.2022

Ljubljana, 28. septembra (STA) - Vlada je na današnji seji sprejela program evropske kohezijske politike za obdobje 2021-2027. V kratkem pričakuje potrditev programa na razvojnih svetih obeh kohezijskih regij, sledi predložitev v formalno potrditev Evropski komisiji. Bruselj ga mora odobriti do konca leta, sicer Sloveniji grozi izguba okoli pol milijarde evrov evropskih sredstev.

Na vladi danes potrjeni program "skupaj s sporazumom o partnerstvu, ki ga bom danes podpisal z evropsko komisarko za kohezijo in razvoj Eliso Ferreira, predstavlja temelj za črpanje evropskih sredstev v finančni perspektivi 2021-2027, ki se sicer izteče leta 2029", je v izjavi po seji vlade dejal minister za evropsko kohezijsko politiko Aleksander Jevšek.

V okviru programa so načrtovana sredstva evropske kohezijske politike na nacionalni ravni. V program so vključeni štirje skladi, in sicer bo kohezijski sklad prispeval 718 milijonov evrov, evropski sklad za regionalni razvoj, ločen na vzhodno in zahodno kohezijsko regijo, sredstva v višini skoraj 1,6 milijarde evrov, evropski socialni sklad, prav tako ločen na vzhodno in zahodno kohezijsko regijo, v višini 636 milijonov evrov ter sklad za pravični prehod za dve premogovniški regiji, Zasavje in Savinsko-Šaleško regijo, skoraj 256 milijonov evrov.

Priprava obeh omenjenih dokumentov je bila ena od glavnih prioritet vlade od začetka mandata junija letos, je spomnil Jevšek. "Uspelo nam je z vključujočim pristopom, trdim delom in tesnim sodelovanjem z Evropsko komisijo, ministrstvi, vladnimi službami, razvojnimi sveti kohezijskih regij, ekonomskimi in socialnimi partnerji," je dodal.

Partnerski sporazum, ki ga bo Jevšek danes s komisarko Ferreira slovesno podpisal ob obisku slednje v Sloveniji, je Evropska komisija odobrila sredi septembra. Več kot tri milijarde sredstev bo namenjenih za zeleni in energetski prehod, trajnostno mobilnost, raziskave in razvoj v podjetjih, krepitev socialne vključenosti in zaposlovanja, dolgotrajno in zdravstveno oskrbo.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window