Navigacija
Portal TFL

STA novice / Sodišče EU: Nacionalni organ lahko naloži odškodnino za kršenje uredbe o pravicah letalskih potnikov

četrtek, 29.9.2022

Luxembourg, 29. septembra (STA) - Nacionalni organ, pristojen za izvajanje uredbe o pravicah letalskih potnikov, lahko na podlagi posamičnih pritožb prevozniku naloži, naj potnikom plača odškodnino, je odločilo Sodišče EU v Luksemburgu. O tem je odločalo na podlagi primera triurne zamude leta poljskega letalskega prevoznika Lot iz New Yorka v Budimpešto.

Potniki Lota so se pred časom zaradi več kot triurne zamude leta iz New Yorka v Budimpešto obrnili na nacionalni organ, pristojen za izvajanje uredbe o pravicah letalskih potnikov, da bi letalski družbi naložil, naj jim plača odškodnino, določeno v tej uredbi, so v današnjem sporočilu za javnost spomnili na Sodišču EU.

Ta organ je dejansko ugotovil kršitev uredbe in Lotu naložil, naj vsakemu potniku plača odškodnino v višini 600 evrov.

V letalskem prevozniku so menili, da ta organ ni pristojen za odreditev plačila odškodnine, saj da je to le v domeni nacionalnih sodišč. Odločbo organa so zato izpodbijali pred županijskim sodiščem v Budimpešti, ki je Sodišču EU nato postavilo vprašanje, ali lahko nacionalni organ, pristojen za izvajanje uredbe, kadar je bila pri njem vložena individualna pritožba potnika, letalskemu prevozniku naloži plačilo odškodnine zaradi kršitve uredbe.

Sodišče je v današnji sodbi opozorilo, da uredba nacionalnim organom, pristojnim za njeno izvajanje, sicer ne nalaga, da morajo na podlagi individualnih pritožb sprejeti prisilne ukrepe, državam članicam pa tudi ne prepoveduje, da tako pristojnost tem organom podelijo.

V tem okviru je navedlo, da pavšalni zneski, določeni z uredbo, pomenijo standardizirano in takojšnjo odškodnino, katere namen je povračilo samo za škodo, ki je skoraj enaka za vse zadevne potnike.

"Iz tega izhaja, da lahko tako potniki in prevozniki kot navedeni organi zlahka ugotovijo znesek dolgovane odškodnine. Poleg tega je cilj dodelitve take odškodnine ravno izognitev nevšečnostim, povezanim z vlaganjem odškodninskih tožb pri pristojnih sodiščih," so pojasnili.

Države članice tako nacionalnemu organu, pristojnemu za izvajanje uredbe, lahko podelijo pristojnost, da letalskemu prevozniku naloži plačilo odškodnine na podlagi individualnih pritožb potnikov. Morajo pa imeti potniki in letalski prevozniki možnost vložiti pravno sredstvo pred sodiščem zoper odločbo organa, je še navedlo Sodišče EU.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window