Navigacija
Portal TFL

STA novice / DZ sprejel novi zakon o preprečevanju omejevanja konkurence

četrtek, 29.9.2022

Ljubljana, 29. septembra (STA) - DZ je danes s 70 glasovi za in nobenim proti sprejel novi zakona o preprečevanju omejevanja konkurence. Zakon prenaša določbe evropske direktive in med drugim prinaša novosti glede postopka ugotavljanja kršitev podjetij.

Zakon, ki ga je v obravnavo zboru predložila skupina poslancev s prvopodpisanim Danijelom Krivcem (SDS), bo prenesel določila področne evropske direktive, za kar je Slovenija že prejela opomin Evropske komisije.

Novosti v zakonu se nanašajo na sankcioniranje podjetij, med drugim bo agencija za varstvo konkurence (AVK) v enem, upravnem postopku ugotavljala kršitve in izrekla sankcijo, medtem ko sedaj za to vodi dva postopka, upravnega in prekrškovnega.

Najvišja dopustna sankcija za ugotovljeno kršitev določb zakona ostaja 10 odstotkov letnega prometa podjetja v predhodnem poslovnem letu.

Na novo so skladno z direktivo urejene tudi pristojnosti AVK glede preiskave, med drugim preiskave prostorov in dokumentacije. Pogoji za izdajo odredbe za preiskavo bodo poenoteni z drugimi državami.

Agencija bo lahko med drugim še pred uvedbo postopka zbirala informacije od podjetij, njihovih zaposlenih ali drugih oseb, ki bi lahko imele relevantne informacije.

Poleg tega bo lahko z namenom, da podjetje prisili k predložitvi popolnih in pravilnih informacij, k udeležbi na razgovor za zbiranje informacij, k podreditvi sodno odrejene preiskave ali k spoštovanju odločb glede prenehanja kršitve, začasnih ukrepov in zavez izrekla dnevno sankcijo v višini pet odstotkov povprečnega dnevnega prometa podjetja v predhodnem poslovnem letu.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window