Navigacija
Portal TFL

STA novice / DZ sprejel spremembe avtorske zakonodaje

četrtek, 29.9.2022

Ljubljana, 29. septembra (STA) - DZ je danes s 56 glasovi za in nobenim proti sprejel spremembe obeh zakonov, ki se nanašata na avtorsko in sorodne pravice, da bi to področje približali dobi digitalizacije. Z njima se v slovensko zakonodajo prenašata evropski direktivi, pri katerih je rok za prenos že potekel.

S spremembami zakona o avtorski in sorodnih pravicah ter zakona o kolektivnem upravljanju teh pravic, ki sta med seboj povezana, se v slovenski pravni red prenašata direktiva glede spodbujanja čezmejnega prenosa spletnih storitev in direktiva o avtorski in sorodnih pravicah na enotnem digitalnem trgu.

Prva po besedah gospodarskega ministra Matjaža Hana RTV organizacijam za nove pomožne spletne storitve olajšuje ureditev pravic, tako da jih lahko uredijo v eni državi članici za celotno EU. Z drugo bodo avtorji kljub prenosu pravic prejeli nadomestilo za nekatere najbolj množične načine uporabe del na spletu.

Kot je pojasnil minister, bodo s spremembami zakonodaje pridobili izvajalci, kot so filmski igralci, ki so bili doslej izvzeti. Spremembe zakonov omogočajo tudi boljše licenciranje in širši dostop do vsebin, založniku medijske publikacije pa prinašajo novi pravici, na podlagi katerih bo denimo časopisna hiša prejela plačilo, ko se bo njen članek objavil na spletni strani ponudnika storitev zbiranja novic.

Novi so tudi načini uporabe avtorskih del, pri katerih se bodo ta lahko uporabljala brez dovoljenja avtorja in brez plačila nadomestil za uporabo, med drugim za namene znanstvenega raziskovanja, kar bo po ministrovih besedah prispevalo k razvoju podatkovne analitike in umetne inteligence.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window