Navigacija
Portal TFL

STA novice / Bruselj z več drugimi opomini Sloveniji glede prenosa evropskih direktiv

četrtek, 29.9.2022

Bruselj, 29. septembra (STA) - Evropska komisija je danes Sloveniji poslala več drugih opominov, ki jim v Bruslju rečejo obrazloženo mnenje, ker v nacionalno zakonodajo ni ustrezno prenesla evropskih zakonodajnih rešitev. Obrazložena mnenja se med drugim nanašajo na področja, kot so plastični proizvodi za enkratno uporabo, varstvo potrošnikov in energetska učinkovitost.

Evropska komisija je danes objavila redni sveženj odločitev o postopkih zoper države članice, ki niso izpolnile obveznosti iz prava EU. Slovenija je vključena v osem postopkov, so danes sporočili iz Bruslja.

Komisija je danes Sloveniji, Belgiji, Hrvaški, Estoniji, Irski, Latviji, Poljski, Portugalski in Finski izdala obrazloženo mnenje, Danski in Franciji pa uradni opomin, ker v zahtevanem roku niso v celoti prenesle direktive o plastičnih proizvodih za enkratno uporabo.

Cilj direktive o plastiki za enkratno uporabo je preprečiti in zmanjšati vpliv nekaterih plastičnih proizvodov, ki se uporabljajo zelo kratek čas, na okolje, zlasti morsko okolje, in na zdravje ljudi. Prenos direktive bi moral biti zaključen do julija 2021, Slovenija pa je januarja zaradi zamude že prejela opomin Evropske komisije. Kot so opozorili v Bruslju, nobena od devetih držav, ki so danes prejele drugi opomin, še ni sporočila vseh ukrepov, potrebnih za zagotovitev popolnega prenosa direktive v nacionalno zakonodajo.

Slovenija je poleg Belgije, Avstrije in Romunije danes prejela drugi opomin, ker do 17. decembra 2021 ni v celoti prenesla direktive o zaščiti žvižgačev.

Obrazloženo mnenje je Slovenija prejela tudi zaradi zamude pri prenosu direktive za boljše izvrševanje in posodobitev pravil EU o varstvu potrošnikov. To bi morala storiti do 28. novembra 2021. Direktiva spreminja štiri druge direktive: direktivo o nepoštenih poslovnih praksah, direktivo o pravicah potrošnikov, direktivo o nedovoljenih pogojih v potrošniških pogodbah in direktivo o označevanju cen. Poleg Slovenijo so drugi opomin prejele še Irska, Italija, Luksemburg, Malta, Poljska in Slovaška.

Evropska komisija je prav tako z drugim opominom pozvala Slovenijo, Slovaško in Poljsko k popolnemu prenosu direktive o prodaji blaga in direktive o digitalnih vsebinah. Direktivi bi morale države prenesti do 1. julija 2021. Septembra lani je komisija 20 članicam EU poslal opomine, ker niso sporočile popolnega prenosa direktiv. Ker komisija z odgovorom Slovenije ni bila zadovoljna, se je danes odločila, da ji pošlje obrazloženo mnenje.

Obenem so v Bruslju z drugim opominom pozvali Slovenijo in Avstrijo k popolnemu prenosu direktive o energijski učinkovitosti. Cilj direktive je vzpostaviti skupen okvir ukrepov za spodbujanje energetske učinkovitosti, določa pa tudi zavezujoč cilj povečanja energijske učinkovitosti v EU za vsaj 32,5 odstotkov do leta 2030, so pojasnili v Bruslju. Direktivo bi morali državi v nacionalno zakonodajo prenesti do 25. oktobra 2020.

Slovenija je drugi opomin prejela tudi zato, ker ni izpolnila svojih obveznosti v zvezi s sprejemanjem ponudnikov storitev evropskega elektronskega cestninjenja na slovenska območja cestninjenja. Evropska pravila se uporabljajo za vstop ponudnikov elektronskega cestninjenja na trg in imajo ključno vlogo pri oblikovanju skupnega trga za storitve evropskega elektronskega cestninjenja v Evropi, so zapisali v Bruslju.

Bruselj je Slovenijo, Hrvaško, Italijo, Luksemburg, Ciper, Malto, Nizozemsko in Portugalsko z drugim opominom pozval, naj mu sporočijo nacionalne ukrepe za prenos direktive o napotitvi voznikov v sektorju cestnega prometa. Države bi to morale storiti do 2. februarja 2022. Pravila zagotavljajo, da napoteni vozniki prejemajo plačilo v državi članici gostiteljici za obdobje napotitve.

Komisija je prav tako Sloveniji, Luksemburgu, Poljski in Estoniji izdala obrazloženo mnenje, ker do 4. februarja niso sprejele nacionalnih ukrepov, potrebnih za prenos direktive, ki nacionalnim organom, pristojnim za konkurenco, omogoča, da učinkoviteje uveljavljajo protimonopolna pravila EU.

Slovenija ima zdaj dva meseca časa, da se na prejete druge opomine odzove in sprejme potrebne ukrepe, sicer se komisija lahko odloči, da zadeve predloži Sodišču EU.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window