Navigacija
Portal TFL

STA novice / Prihodnji teden v parlamentu: Glasovanje o družinskem zakoniku in izredna seja o draginjskih ukrepih (ozadje)

nedelja, 2.10.2022

Ljubljana, 02. oktobra (STA) - DZ bo v torek na zadnji dan redne septembrske seje glasoval o spremembah družinskega zakonika, ki se mu obeta podpora strank koalicije. Kolegij predsednice DZ pa se bo v torek dogovarjal glede sklica dveh izrednih sej DZ. Za prvo so napovedani zakonski ukrepi za omejitev draginje, za drugo pa spremembe proračuna za leti 2023 in 2024.

V petek se bo prvič sestala parlamentarna preiskovalna komisija o financiranju politične propagande v medijih, ki ji predseduje poslanka Gibanja Svoboda Mojca Šetinc Pašek.

Poslanci bodo preiskovali sume nezakonitega vpliva nosilcev javnih funkcij na objavljanje oglaševalskih vsebin državne uprave, javnih zavodov in podjetij v posredni ali neposredni državni lasti, v medijih v delni lasti ali pod vplivom političnih strank ali tujih lastnikov.

Kot je pred parlamentarnimi počitnicami povedala Šetinc Pašek, med drugim obstajajo sumi, da so politični funkcionarji nezakonito vplivali na člane uprave in nadzornike podjetja Telekom Slovenije, da so sklenili pogodbo o določitvi višine nadomestila za razširjanje televizijskih programov paketa MS TV v omrežje Telekoma, na tej podlagi pa so bila potem izplačana nadomestila družbi Nova TV24. Seja preiskovalne komisije bo zaprta za javnost.

Družinskemu zakoniku se obeta večinska podpora

V torek se bo sklenilo septembrsko plenarno zasedanje DZ. Poslanci bodo med drugim glasovali o predlogu sprememb družinskega zakonika, ki prinaša spremenjeno definicijo zakonske zveze ter ureditev zunajzakonske skupnosti za istospolne partnerje. Partnerji v istospolnih in raznospolnih zvezah so v predlogu izenačeni v vseh pravnih posledicah, ki jih določa družinski zakonik, vključno z možnostjo posvojitve otrok. Predlogu se obeta podpora, napovedale so jo koalicijske stranke Gibanje Svoboda, SD in Levica.

Zadnji dan zasedanja je na dnevnem redu seje še nekaj zakonskih predlogov, ki jih je v postopek vložila opozicijska SDS. Med drugim prvo branje novel zakona o državnem tožilstvu in zakona o medijih. Poslanci bodo razpravljali in glasovali tudi o zakonu o poslancih, ki ga je v postopek vložil državni svet.

Kolegij predsednice DZ o sklicu dveh izrednih sej DZ glede draginjskih ukrepov oz. proračuna za leti 2023 in 2024

Na kolegiju predsednice DZ se bodo v torek dogovarjali glede sklica dveh izrednih sej DZ, prva, o draginjskih ukrepih, je predvidena za četrtek ob 11. uri, druga, o spremembah proračuna, pa za ponedeljek, 10. oktobra, ob 9. uri.

Na kolegiju bodo najprej odločali o tem, ali bo pet zakonskih pobud na četrtkovi seji na predlog vlade obravnavanih po nujnem postopku, vse pobude so v postopek vložili koalicijski poslanci s prvopodpisanim Borutom Sajovicem.

Na četrtkovi seji je med drugim predvidena obravnava predlagane novele zakona o pomoči gospodarstvu zaradi visokih povišanj cen električne energije in zemeljskega plina, s katero nameravajo predlagatelji razširiti krog upravičencev ter povišati delež upravičenih stroškov, ki jih bodo podjetja dobila povrnjena. Predlgama novela prinaša tudi nov ukrep ugodnih likvidnostnih kreditov v vrednosti šest milijonov evrov za podjetja, prizadeta zaradi krize. S spremembo se bodo sredstva za pomoč gospodarstvu več kot podvojila, so zapisali predlagatelji.

Nujni postopek zaradi začetka študijskega leta vlada predlaga tudi za predlog zakona o interventnih ukrepih v vzgoji in izobraževanju. Z njim želijo omiliti visoke cene nastanitev, prehranskih stroškov in oskrbnin v dijaških domovih, rast cen malic učencev in dijakov ter cen subvencioniranega bivanja študentov.

Za izredno sejo 10. oktobra pa je predvidena predstavitev proračunskega memoranduma 2023-2024, predlogov sprememb proračuna za leto 2023 oz. 2024 in predlog priporočil vlade glede zakonitosti in poštenosti izvedbe volitev in referendumov.

Odbor za delo vnovič o kršenju pravic delavcev v podjetjih Marinblu in Selea

Člani parlamentarnega odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide bodo na petkovi seji razpravljali o napredku pri uresničevanju sklepov, ki so jih glede kršenja pravic delavcev v podjetjih Marinblu in Selea sprejeli na julijski seji. Tedaj so pristojno ministrstvo pozvali k več sistemskim rešitvam, da do podobnih izkoriščanj ne bi več prihajalo.

Ministrstvu so med drugim naložili, da v sodelovanju z vlado do konca septembra pripravi koncept ukrepov za zagotavljanje socialne varnosti in iskanje nadomestnih zaposlitev žrtvam nezakonitega izkoriščanja, do konca avgusta pa tudi predlog za maksimalno uporabo vseh obstoječih pooblastil Inšpektorata RS za delo za pregon nezakonitega izkoriščanja delavcev.

Inšpektorat naj se tudi kadrovsko okrepi. Kot so na julijski seji ugotavljali poslanci, bo brez dodatnih inšpektorjev še tako dobra strategija za pregon kršitev ostala le mrtva črka na papirju.

Na dnevnem redu tokratne seje bo tudi poročilo o lanskem delu inšpektorata za delo. Organ, ki se je v zadnjem času večkrat znašel pod plazom kritik, je pred kratkim dobil novo vodstvo. Po odstopu Jadranka Grlića je položaj glavnega inšpektorja zasedel Luka Lukić iz Delavske svetovalnice in skupaj z ministrom za delo Luko Mescem napovedal nove usmeritve v delu inšpektorata, pri katerem bo poudarek na "targetiranju najbolj problematičnih podjetij".

Časovnica dogajanja v parlamentu

PONEDELJEK, 3. 10.

14.00 seja komisije DZ za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu, na kateri bodo razpravljali o položaju avtohtone slovenske narodne skupnosti v sosednjih državah; povezava na sklic: sta.si/qekdhv

14.00 seja odbora DZ za pravosodje, na kateri bodo obravnavali predlog stališča RS do predloga direktive Evropskega parlamenta in Sveta o povrnitvi in odvzemu sredstev; povezava na sklic: sta.si/q9gUzP

TOREK, 4. 10.

8.30 seja kolegija predsednice DZ, na kateri se bodo med drugim dogovorili o sklicu izredne seje DZ, ki bo 6.10.; povezava na sklic: sta.si/qGXQMC

9.00 nadaljevanje seje DZ, na kateri bodo obravnavali spremembe in dopolnitve pravil fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij, ponovno odločali o zakonu o cestah ter obravnavali novelo zakona o nujnih ukrepih na področju zdravstva, dopolnitev zakona o praznikih in dela prostih dnevih v RS, spremembe zakona o poslancih, novelo zakona o ustanovitvi občin ter o določitvi njihovih območij, novelo zakona o medijih ter novelo zakona o državnem tožilstvu; povezava na sklic: sta.si/qUIbsG

SREDA, 5. 10.

9.00 seja odbora DZ za zunanjo politiko, na kateri bodo obravnavali predlog stališč RS do predlogov sklepa Sveta o podpisu okvirnih sporazumov o partnerstvu in sodelovanju med EU in njenimi državami članicami na eni strani ter malezijsko vlado in Tajsko na drugi strani v imenu EU; povezava na sklic: sta.si/qmA2aS

PETEK, 7. 10.

8.00 zaprta prva seja preiskovalne komisije DZ o financiranju politične propagande v medijih, na kateri se bodo dogovorili o delu; povezava na sklic: sta.si/q0i457

9.00 seja odbora DZ za zadeve EU, na kateri bodo med drugim obravnavali gradivo za zasedanje Sveta EU, ki bo 13. in 14. 10. v Luxembourgu; povezava na sklic: sta.si/q9MQMe

14.00 seja odbora DZ za delo, družino, socialne zadeve in invalide, na kateri bodo med drugim obravnavali poročilo o delu Inšpektorata RS za delo za leto 2021 in redno letno poročilo Varuha človekovih pravic RS za leto 2021 s poročilom varuha o izvajanju nalog državnega preventivnega mehanizma po opcijskem protokolu h konvenciji OZN proti mučenju in drugim krutim, nečloveškim ali poniževalnim kaznim ali ravnanju za leto 2021; povezava na sklic: sta.si/qhkTg8

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window