Navigacija
Portal TFL

STA novice / Opozicijskim predlogom s področja starševskega varstva in visokega šolstva se obeta konec zakonodajne poti

petek, 30.9.2022

Ljubljana, 30. septembra (STA) - DZ je v nadaljevanju seje prešel na prvi obravnavi predlogov novel zakonov o starševskem varstvu in o šolski prehrani, ki so ju vložili v SDS, in na prvo obravnavo predloga dopolnitev zakona o visokem šolstvu, ki ga je vložila NSi. DZ bo o tem, ali so predlogi primerni za nadaljnjo obravnavo, glasoval v torek. Vsem trem se obeta konec poti v DZ.

V SDS želijo s predlogom novele zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih uvesti univerzalni otroški dodatek, ki ne bi bil več vezan na dohodke in premoženje družine. Trenutno stanje na področju otroških dodatkov je po njihovi oceni rezultat zgrešene družinske politike zadnjih več deset let. Otroški dodatki so izgubili svoj namen instrumenta družinske politike in postali le še ena vrsta socialne pomoči, poudarjajo.

Vlada ne podpira predloga, ker po njenem prepričanju poglablja družbene neenakosti in potiska revne ter marginalizirane družine še bolj na obrobje družbe. Z vlado so se v predstavitvi stališč poslanskih skupin strinjale tudi poslanske skupine koalicije.

S predlogom novele zakona o šolski prehrani pa v največji opozicijski stranki predlagajo brezplačno malico in kosilo za vse osnovnošolce in srednješolce, in sicer od 1. januarja 2024. Koalicija predloga ne bo podprla, ker je vlada že pripravila predlog interventnega zakona za tekoče šolsko leto, s katerim bo zajezila socialno stisko učencev, dijakov in študentov ter najprej zamrznila cene šolske prehrane in bivanja v dijaških in študentskih domovih.

Predlagane dopolnitve zakona o visokem šolstvu, ki so jih vložili v NSi, pa bi omogočile ustanovitev in akreditacijo samostojnega visokošolskega zavoda za potrebe vojaškega izobraževanja. Vlada predlogu nasprotuje, prav tako koalicijski poslanci, ki so napovedali, da ga ne bodo podprli. Po njihovih besedah ustanovitev takšnega visokošolskega zavoda ne podpira niti stroka, ki svari pred rušenjem avtonomnosti visokega šolstva.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window