Navigacija
Portal TFL

STA novice / Evropski odbor izdal splošno opozorilo o tveganjih za finančno stabilnost

ponedeljek, 3.10.2022

Ljubljana, 03. oktobra (STA) - Finančni sistem EU je pomembno izpostavljen posledicam geopolitičnih razmer. Zato je Evropski odbor za sistemska tveganja izdal splošno opozorilo o tveganjih za finančno stabilnost, v katerem poziva sistem k ohranjanju odpornosti, da bo ta sposoben podpirati potrebe gospodarstva in prebivalstva v primeru resne krize.

Evropski odbor za sistemska tveganja, v katerem Slovenijo zastopa Banka Slovenije, je kot tveganje za finančno stabilnost izpostavil poslabšanje gospodarskih obetov v kombinaciji s spremenjenimi pogoji financiranja, kar lahko zmanjša zmožnost odplačevanja dolgov, še posebej gospodinjstev in podjetij, ki so najbolj prizadeta zaradi vse višjih cen energije.

Odbor je ob tem opozoril še na padec cen premoženja, kar lahko v finančnih institucijah privede do dodatnih likvidnostnih potreb in posledično vpliva na volatilnost trgov, ter na poslabšanje makroekonomskih obetov, kar lahko vpliva na kakovost sredstev in dobičkonosnost kreditnih institucij, so danes sporočili iz Banke Slovenije.

"V okviru odbora izpostavljamo nujnost, da kreditne inštitucije, tržni udeleženci in pristojne institucije nadaljujejo priprave na razmere, ko bi se ta tveganja uresničila. Kreditne institucije, ki lahko s skrbnim oblikovanem oslabitev in rezervacij ter načrtovanjem primerne ravni kapitala predstavljajo prvo obrambno linijo, naj ustrezno upoštevajo morebitne izgube, ki bi lahko nastale s poslabšanjem okolja tveganja," so zapisali.

Pregled ukrepov, ki jih v ta namen izvajajo v Banki Slovenije, bodo v Poročilu o finančni stabilnosti predstavili na torkovi novinarski konferenci. Ob tem so zagotovili, da bodo makrobonitetne politike za zmanjšanje tveganja cikličnega ravnana - med njimi so kapitalski blažilniki na mikro in makro ravni - prilagajali specifičnosti slovenskega nacionalnega okolja.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window