Navigacija
Portal TFL

STA novice / Sindikat kmetov s pomisleki glede predlagane uporabe obarvanega goriva

ponedeljek, 3.10.2022

Ljubljana, 03. oktobra (STA) - Sindikat kmetov Slovenije izraža pomisleke do predlagane uporabe obarvanega goriva za pogon kmetijske mehanizacije, s čimer bi bili kmetje že ob točenju goriva oproščeni plačila trošarine. Kot navajajo, je vprašljiva njegova kakovost, prav tako ga ni na vseh prodajnih mestih. Zavzemajo se za znižano plačilo goriva prek debetne kartice.

Nov predlog zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o trošarinah, ki so ga pripravili na finančnem ministrstvu, med drugim prinaša tudi uporabo davčno označenega dizelskega goriva za pogon kmetijske mehanizacije, s čimer bi bili kmetje že ob točenju oproščeni plačila trošarine. S tem želi vlada pomagati kmetom, ki so jih cene energentov prav tako udarile po žepih.

V Sindikatu kmetov Slovenije ob tem pozdravljajo pripravljenost za poenostavitev sistema povračila trošarin in zmanjšanje administracije v birokratsko že tako obremenjenem kmetijstvu, hkrati pa izražajo skepso do uporabe posebno označenega goriva. Po njihovih navedbah se v primeru uporabe tovrstnega goriva ne priznava garancija za novejše kmetijske stroje, prav tako ga ni na vseh prodajnih mestih, s čimer se kmetu podaljša pot do prodajnega mesta za napolnitev rezervoarja. Vprašljiva je tudi kakovost obarvanega goriva, saj je namenjeno za uporabo v druge namene, in njegov izkoristek v novejši kmetijski mehanizaciji, dodajajo.

Ob tem v sindikatu še vedno podpirajo predlog znižanega plačila standardnega dizelskega goriva prek debetne kartice. "Sistem bi bil zelo enostaven in uporaben, kmetijske stroje pa bi z znižano trošarino ob plačilu natočenega dizelskega goriva poganjal standardni dizel," so še izpostavili.

Kot so spomnili v sindikatu, je sicer prek leta v kmetijskih krogih prišlo do več pobud za spremembo vračila trošarine za energente, porabljene v kmetijski mehanizaciji. Med prvimi predlogi je sindikat predlagal dodatno vračilo trošarine za dvoriščno mehanizacijo (krmilne vozove) v višini 46 litrov po glavi velike živine po nemškem sistemu. V nadaljevanju je sledil predlog znižanega plačila na podlagi predložitve digitalne kartice - debetne kartice z določeno letno upravičeno količino - ob točenju, pri čemer bi kmetje januarja prejeli dobroimetje, ki bi določalo, koliko litrov goriva lahko natočijo po ceni, znižani za trošarino.

Ministrstvo za finance pa je pred kratkim predstavilo nov predlog novele zakona o trošarinah. Z njo namerava vlada spremeniti sistem, po katerem lahko kmetje šele z zamikom, naslednje leto, dobijo vrnjene 70 odstotkov trošarine na dizelsko gorivo, ki ga potrebujejo za delo. Po predlogu bi imeli 76 odstotkov nižjo trošarino, in sicer že ob točenju goriva, ki bi bilo za ta namen obarvano, kot je kurilno olje. Ta sistem bi veljal za tiste nosilce kmetijskih gospodarstev, ki letno porabijo vsaj 540 litrov goriva za kmetijska zemljišča, 150 litrov za gozdna zemljišča ali imajo vsaj 41 čebeljih panjev, ki jih prevažajo s prirejenimi vozili.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window