Navigacija
Portal TFL

STA novice / Ustanovljen strateški svet za prenovo zdravstvenega sistema

ponedeljek, 3.10.2022

Ljubljana, 03. oktobra (STA) - Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je s 1. oktobrom ustanovil strateški svet, ki bo pripravil predlog okvirnih sprememb za prenovo zdravstvenega sistema, med drugim na področju digitalizacije in financiranja zdravstva. Svet bo vodila Tjaša Sobočan. Prva izhodišča pričakujejo do konca letošnjega leta, so sporočili z ministrstva.

"Želja ministrstva je, da strateški svet prva izhodišča za novo sistemsko ureditev pripravi do konca decembra letos, do konca marca prihodnje leto pa krovni strateški dokument, na katerem bi temeljila priprava zakonodaje, pri čemer je strateški cilj nov družbeni dogovor za prihodnjih 20 let," poudarjajo na ministrstvu.

Glavna naloga strateškega sveta je po njihovih navedbah priprava okvirnega predloga potrebnih sistemskih sprememb za prenovo zdravstvenega sistema, pojasnjujejo na ministrstvu. Člani bodo med drugim pripravili alternative zdravstvenega sistema za prihodnjih 20 let in predlog modela mreže izvajanja javnih zdravstvenih storitev, ki bi lahko združeval tako zdravstvene kot socialne storitve, bodisi na regionalni ali centralni ravni.

Svet bo tudi proučil financiranje zdravstvenega sistema, morebitno preoblikovanje Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije ter prilagoditve obveznega in dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Pripravil bo predlog za izboljšanje sistema vodenja kakovosti in varnosti zdravstvene obravnave.

Dokument, ki ga bo pripravil svet, bo vključeval predloge za čim prejšnje povečanje digitalizacije v zdravstvu ter načine za spodbujanje medgeneracijske solidarnosti na področju zdravstva, da bi zagotovili za vse enake pravice do zdravstvene in socialne varnosti.

Kot so pojasnili na ministrstvu, bo svet vodila Tjaša Sobočan, sicer zaposlena v službi vlade za digitalno preobrazbo.

Člani sveta so še kirurg Erik Brecelj, nekdanji zdravstveni minister zdaj pa zaposleni v Zdravstvenem zavodu Celjenje Dorjan Marušič, pravnik Grega Strban z ljubljanske pravne fakultete, državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Azra Herceg, nekdanja direktorica urada za mladino Dolores Kores, Boris Zgrablić z ministrstva za zdravje, poslanka DZ Lucija Tacer (Svoboda) in Valentina Prevolnik Rupel z Inštituta za ekonomska raziskovanja.

Za vodenje strateškega sveta je bil sprva sicer predviden Marušič, a se za to ni odločil, ker bi moral biti 20-odstotno zaposlen na ministrstvu za zdravje, kar zanj ni bilo sprejemljivo, je v pogovoru za Delo pojasnil Bešič Loredan.

Člani strateškega sveta so se doslej štirikrat sestali na delovnih sestankih, prvo uradno zasedanje pa bo 13. oktobra. Strateški svet bo formalno predvidoma zasedal enkrat mesečno, vmes pa se bodo člani sestajali tudi na daljavo.

Minister za zdravje je strateški svet imenoval za obdobje enega leta z možnostjo podaljšanja, so še sporočili z zdravstvenega ministrstva.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window