Navigacija
Portal TFL

STA novice / Po več kot desetih letih se je sestal pridružitveni svet EU-Izrael

ponedeljek, 3.10.2022

Bruselj, 03. oktobra (STA) - V Bruslju je danes potekalo srečanje pridružitvenega sveta EU-Izrael, na katerem sta o dvostranskih odnosih in globalnih izzivih razpravljala visoki predstavnik EU za zunanjo politiko Josep Borrell in izraelski minister za obveščevalne zadeve Elazar Stern. To je bilo sicer skupno 12. srečanje omenjenega sveta in prvo po več kot desetih letih.

Pred zasedanjem sveta je prek videokonference potekala tudi neformalna izmenjava mnenj z izraelskim premierjem in ministrom za zunanje zadeve Jairjem Lapidom, so sporočili iz Bruslja.

Pridružitveni svet je bil priložnost za razpravljanje o dvostranskih odnosih med EU in Izraelom, kot tudi za pogovor o trenutnih globalnih izzivih, kot so vojna v Ukrajini, svetovna energetska kriza in prehrambena negotovost. Beseda je tekla tudi o trgovini, podnebnih spremembah, energiji, znanosti in tehnologiji, kulturi, spoštovanju človekovih pravic in demokratičnih načel, verski svobodi ter boj proti antisemitizmu.

"Pomembno je, da oživimo to obliko političnega dialoga na visoki ravni med EU in Izraelom. To je najboljši način za odkrito sodelovanje pri številnih vprašanjih, ki zadevajo obe strani, zlasti pa pri mirovnem procesu na Bližnjem vzhodu in stabilnosti v širši bližnjevzhodni regiji," je glede srečanja dejal Borrell in dodal, da je sodelovanje med demokracijami danes pomembnejše kot kadarkoli prej.

Po Borellovih besedah je EU k oživitvi pogovorov z Izraelom spodbudila Lapidova "jasna podpora rešitvi dveh držav" v desetletja trajajočem konfliktu med Izraelom in Palestinci, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Vendar pa smo tudi zaskrbljeni zaradi nenehnih napetosti in nasilja na terenu ter nadaljevanja enostranskih ukrepov, kot je širjenje naselbin," je opozoril visoki predstavnik EU in poudaril, da je letos umrlo največ Palestincev po letu 2007.

Izraelski voditelj je Borrellu povedal, da se kljub nesoglasjem glede iranskega jedrskega sporazuma tako Izrael kot EU "strinjata, da je treba storiti vse, da Iranu preprečimo, da bi postal jedrska država".

Srečanje pridružitvenega sveta EU-Izrael naj bi sicer potekalo vsako leto, vendar ga ni bilo od leta 2012, saj so se odnosi med EU in Izraelom poslabšali zaradi kritik EU na račun širjenja izraelskih naselij na Zahodnem bregu.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window