Navigacija
Portal TFL

STA novice / Vlada sprejela izhodišča za pogajanja o stavkovnih zahtevah Fidesa, ta na pogajanja vabi že v četrtek (dopolnjeno)

sreda, 5.10.2022

Ljubljana, 05. oktobra (STA) - Vlada se je na dopisni seji seznanila s stavkovnimi zahtevami sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Fides. Sprejela je izhodišča za pogajanja in v ta namen imenovala vladno pogajalsko skupino, ki jo bo vodil minister za zdravje Danijel Bešič Loredan. V Fidesu oboje pozdravljajo in vladno stran na pogajanja vabijo že v četrtek.

Namestnik vodje bo državni sekretar na ministrstvu za zdravje Tadej Ostrc. Ostali člani pogajalske skupine pa prihajajo z ministrstva za finance in ministrstva za javno upravo, med njimi je tudi ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik, so sporočili po seji vlade.

Kot so še zapisali, se vlada zaveda težav, s katerimi se zdravniki in zobozdravniki glede na specifičnost poklica in poslanstvo, ki ga izvajajo, soočajo v okviru veljavnega plačnega sistema. Glede na aktualne razmere v zdravstvenem sistemu, še zlasti pa glede na težave, povezane z dostopnostjo zdravstvenih storitev in čakalnimi dobami, vlada ocenjuje, da so spremembe potrebne, in sicer tako plačnega sistema kot tudi nekaterih drugih podsistemov v dejavnosti zdravstva.

Vlada pojasnjuje, da so v teku že postopki za več zakonskih sprememb, ki bodo področje uredili. Zahteve za izstop zdravnikov in zobozdravnikov iz enotnega plačnega sistema pa ne podpira.

Meni namreč, da se sistem financiranja zdravnikov in zobozdravnikov zgolj zaradi izstopa iz enotnega plačnega sistema v javnem sektorju v ničemer ne bi spremenil, prav tako se zgolj zaradi izstopa iz plačnega sistema ne bi zvišal obseg sredstev za financiranje njihovih plač.

Opozarja tudi, da bi izstop ene (katerekoli) poklicne skupine oz. poklicne podskupine povzročil zahteve po izstopu tudi drugih poklicnih skupin, s tem pa nepreglednost in posledično neobvladljive finančne učinke ter poslabšanje javnofinančnega položaja.

"Zdravniki in zobozdravniki so odgovorni nosilci izvajanja zdravstvenih storitev, vendar so kot takšni del zdravstvenega tima, ki ga sestavljajo tudi druge poklicne skupine v zdravstvu, zato je nujno, da je tudi ureditev plačila za delo vseh zaposlenih v zdravstvenem timu enotna," so stališče vlade še navedli v sporočilu za javnost.

Več podrobnosti o sprejetih izhodiščih za pogajanja v sporočilu ne navajajo. Vlada pa Fides vnovič vabi k dialogu in ga poziva, da v interesu pacientov napovedano stavko prekliče.

V Fidesu vladno imenovanju pogajalske skupine in izhodišč pozdravljajo, hkrati pa ugotavljajo, da uradna gradiva zgolj povzemajo težave preteklosti in ne ponujajo celovitih rešitev težav, zaradi katerih so napovedali stavko.

Ker ne vidijo razlogov za dodatno zamudo in ustvarjanje izrednih razmer v zdravstvu, vladno stran že v četrtek vabijo na pogovor o reševanju najbolj nujnih težav. Pri tem se zavezujejo, da bodo za hitra in učinkovita pogajanja prilagodili redno delo njihovih neprofesionalnih članov.

V odzivu so zapisali še, da v bolnišnicah in zdravstvenih domovih v tem tednu potekajo zbori zdravnikov, število podpisanih peticij s podporo stavki pa je preseglo število 3500. Imenovani so tudi lokalni stavkovni odbori, na srečanjih zdravnike seznanjajo s stavkovnimi pravili. "Povratne informacije kažejo na široko podporo tako med zdravniki kot drugim zdravstvenim osebjem, ki že več let zaman opozarjamo na nevzdržne razmere," so zapisali.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window