Navigacija
Portal TFL

STA novice / MNZ z osnutkom zakona o detektivski dejavnosti v večjo regulacijo področja

sreda, 5.10.2022

Ljubljana, 05. oktobra (STA) - Ministrstvo za notranje zadeve (MNZ) je z objavo na e-demokraciji v enomesečno javno razpravo poslalo osnutek zakona o detektivski dejavnosti, ki prinaša celovito urejanje dopustnih oblik dela detektivov in celovitejšo ureditev pristojnosti detektivske zbornice. Osnutek definira tudi strokovni nadzor nad detektivi in postopek pritožb zoper njih.

Ministrstvo je k pripravi novega zakona pristopilo, ker se je od uveljavitve veljavnega zakona o detektivski dejavnosti v letu 2011 v praksi izkazalo, da nekatera pomembna vprašanja niso bila dokončno zakonsko urejena in da zakon vsebuje določene pomanjkljive rešitve.

To se odraža tako pri uporabi zakona kot pri učinkovitosti delovanja detektivov, so ocenili. Potrebo po določenih normativnih spremembah je detektivska stroka naslavljala tudi v okviru javnih strokovnih razprav, pa tudi v raziskovalnih projektih detektivske dejavnosti v Sloveniji, so dodali na ministrstvu.

Ob zavedanju izpostavljenih potreb po novelaciji veljavne ureditve so na ministrstvu opravili evalvacijo vseh določb veljavnega zakona, v okviru katere so se izoblikovale strokovne ugotovitve, ki narekujejo sprejem novega zakona.

Predlagane normativne rešitve se nanašajo zlasti na celovitejšo ureditev dopustnih statusnih oblik, v katerih se lahko opravlja detektivska dejavnost, nadgradnjo pogojev za fizične in pravne osebe za opravljanje detektivske dejavnosti, določitev konstitutivnosti vpisa (in izbrisa) detektivov, zaposlenih detektivov, detektivov podjetnikov in detektivskih družb v evidenco detektivov oziroma evidenco detektivskih družb.

Prav tako se predlagane rešitve nanašajo na celovitejšo ureditev pristojnosti, organizacije in delovanja Detektivske zbornice RSe, nadgradnjo ureditve strokovnega nadzora nad delom detektivov, nadgradnjo ureditve disciplinske odgovornosti detektivov, nadgradnjo instituta varnostnega preverjanja detektivov ter ureditev instituta mirovanja statusa detektiva, nadgradnjo ureditve upravičenj detektivov, ureditev postopka pritožb zoper delo detektivov, krepitev inšpekcijskega nadzora nad izvajanjem določb zakona in nadgradnjo določb o evidencah, ki jih vodijo zbornica in detektivi.

Javnost lahko komentarje na osnutek zakona odda do 4. novembra.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window