Navigacija
Portal TFL

STA novice / Bruselj predlaga več sredstev za humanitarne ukrepe in opremo za gašenje požarov

sreda, 5.10.2022

Bruselj, 05. oktobra (STA) - Evropska komisija je danes sprejela predlog sprememb veljavnega proračuna EU za letos in predlaganega proračuna za prihodnje leto. V Bruslju predlagajo več sto milijonov evrov dodatnih sredstev za humanitarno pomoč, predvsem Ukrajini, ter 170 milijonov evrov za dodatne zmogljivosti za gašenje požarov v okviru mehanizma RescEU.

V zvezi s humanitarnimi ukrepi tako komisija predlaga dodatnih 395 milijonov evrov proračunskih prerazporeditev za letos za reševanje svetovne prehranske krize ter podporo ranljivemu prebivalstvu v Ukrajini in Moldaviji, 100 milijonov evrov pa predlaga za sanacijo poškodovanih ukrajinskih šol, so sporočili iz Bruslja.

Za 2023 pa komisija glede na junija predstavljeni prvotni predlog proračuna predlaga povečanje humanitarne pomoči za 150 milijonov evrov v odzivu na rusko agresijo na Ukrajino ter podporo iz programa Erasmus+ v višini 100 milijonov evrov za ukrajinske šolarje, študente in pedagoško osebje.

Komisija obenem predlagala tudi okrepitev mehanizma RescEU v 2022 in 2023 za pridobitev dodatnih zmogljivosti za gašenje požarov, ki bi bile na voljo že prihodnje poletje. V okviru tega mehanizma za spopad z naravnimi nesrečami, ki presega meje EU, bi bilo tako članicam na voljo skupno 22 letal za gašenje požarov, štirje helikopterji ter tudi ekipe usposobljenih gasilcev. Dodatno povečanje zmogljivosti je načrtovano za obdobje od 2025 naprej-

Skupni znesek dodatno predlaganih sredstev znaša 170 milijonov evrov, do predlagane okrepitve pa prihaja po poletju, ki so ga zaradi vročine in zgodovinske suše zaznamovali številni obsežni požari, med drugim tudi na goriškem Krasu. Mehanizem RescEU je bil tako velikokrat aktiviran.

Komisija predlaga še zneske za kratkoročni instrument EU za krepitev zmogljivosti evropske obrambne industrije s skupnimi javnimi naročili članic povezave. Zneski za to leto so predlagani v višini 83 milijonov evrov, za prihodnje leto pa je predlaganih 157 milijonov evrov.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window