Navigacija
Portal TFL

STA novice / Vlada o gospodarskih temah

četrtek, 6.10.2022

Ljubljana, 06. oktobra (STA) - Vlada je Slovenski državni holding pozvala, naj podrobno prouči razmere v družbi Geoplin in vladi predlaga aktivnosti za zagotovitev zanesljivosti dobave zemeljskega plina, vključno z dokapitalizacijo, ki bo predvidoma presegla 200 milijonov evrov. Zanesljivost dobave po zagotovilih vlade ni ogrožena.

Vlada določila prednostne prevozne storitve v železniškem prometu, ki so potrebne za zagotavljanje oskrbe energetike in zalog za blagovne rezerve. S tem je vlakom, ki prevažajo te tovore, zaradi čim bolj optimalnega zagotavljanja obratovanja vagonov ne glede na prevoznika omogočila prednostno obravnavo.

Zaradi likvidnostnega tveganja za družbo SODO in elektrodistribucijska podjetja so se ta z ministrstvom za infrastrukturo dogovorila, da se v času veljavnosti ukrepov iz interventnega zakona za omilitev vpliva visokih cen energentov najemnina in storitve družbi SODO zaračuna v višini 20 odstotkov dogovorjene vrednosti za vsako elektrodistribucijsko podjetje. Zaradi zakona bodo namreč imele vse te družbe nižje prihodke.

Vlada je v načrt razvojnih programov uvrstila projekt Eko sistem digitalnih storitev za starejše podjetja SenLab, ki bo pripravil rešitev z aplikacijo Nevidna skrb za starejše. Vrednost projekta je 2,17 milijona evrov, sofinancirajo ga poslovni partnerji. Projekt bo predvidoma zaključen v treh letih.

Vlada se je seznanila s poročilom o delu urada za preprečevanje pranja denarja za 2020. Ta je prejel podatke o 36.195 gotovinskih transakcijah nad 15.000 evrov. Na področju sumljivih transakcij je prejel 1137 prijav in o njih začel zbirati podatke.

Vlada je sprejela operativni program varstva pred hrupom, ki obravnava območja v bližini železniških prog z več kot 30.000 prevozov vlakov na leto, v bližini cest z več kot tri milijone vozil na leto (pomembne ceste) ter občinske ceste v občini Ljubljana in Maribor. V njem so določeni ukrepi za zmanjšanje obremenjevanja okolja s hrupom.

Ministrski zbor se je seznanil s poročilom o zaključkih pogajanj in sodelovanju Slovenije pri osmi polnitvi Svetovnega sklada za okolje. Slovenija bo vanj prispevala 6,09 milijona evrov. Prispevek se šteje v sklop multilateralne razvojne pomoči državam v razvoju in v sklop izvajanja svetovnih okoljskih konvencij.

Vlada je sprejela pobudo za sklenitev sporazuma med upravo za jedrsko varnost in Jedrsko regulatorno komisijo ZDA o izmenjavi tehničnih informacij in sodelovanju na področju jedrske varnosti. Posebno poglavje je namenjeno varovanju zaupnih informacij.

Vlada je spremenila sklep o ustanovitvi javnega raziskovalnega zavoda Rudolfovo - Znanstveno in tehnološko središče Novo mesto in na novo določila višino financiranja. Najvišja možna sredstva za zavod so do milijon evrov v letu 2022 in do dveh milijonov evrov v letu 2023.

Novelirala je tudi sklep o ustanovitvi javnega raziskovalnega zavoda Znanstveno in inovacijsko središče Pomurje, s čimer je zmanjšala maksimalno vrednost dodeljenih sredstev. Ta se z do 800.000 evrov letno zmanjšujejo na do 150.000 evrov za leto 2022 in do 300.000 evrov za leto 2023.

Na predlog ministra za finance Klemna Boštjančiča je za državno sekretarko imenovala Nikolino Prah. Mandat bo nastopila 10. oktobra.

Vlada je Leona Behina s 7. oktobrom razrešila s položaja v. d. generalnega direktorja direktorata za proračun na ministrstvu za finance. Imenovala ga je za v. d. generalnega direktorja Uprave RS za zaščito in reševanje in s 7. oktobrom razrešila sedanjega direktorja Darka Buta.

Vlada je imenovala Mitjo Blaganje za generalnega sekretarja v ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo. Petletni mandat bo nastopil z 10. oktobrom.

V Statistični svet RS je kot predstavnika vlade imenovala vodjo sektorja za ekonomsko modeliranje na uradu za makroekonomske analize in razvoj Janeza Kušarja in generalno direktorico direktorata za ekonomsko in fiskalno politiko na ministrstvu za finance Katjo Lautar.

V svet javnega zavoda Krajinski park Ljubljansko barje pa je kot predstavnike ustanovitelja imenovala predstavnike ministrstev.

V upravni odbor javnega raziskovalnega zavoda Znanstveno in inovacijsko središče Pomurje je za člana imenovala Uršo Opara Krašovec na predlog ministrstva za znanost in Timija Gomboca na predlog ministrstva za gospodarstvo.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window