Navigacija
Portal TFL

STA novice / Lekarnarji zadovoljni z odločitvijo ustavnega sodišča glede razveljavite dela zakona o zdravstveni dejavnosti

četrtek, 6.10.2022

Ljubljana, 06. oktobra (STA) - V Strokovnem združenju lekarnarjev Slovenije so veseli odločitve ustavnega sodišča, da razveljavi določbo zakona o zdravstveni dejavnosti, ki ureja presežke prihodkov nad odhodki za izvajalce koncesionirane lekarniške dejavnosti, so sporočili za STA.

"Veseli smo, da je ustavno sodišče ugotovilo enako za lekarnarje s koncesijo kot že leta 2018 za zdravnike s koncesijo. Ker smo zasebni zdravstveni delavci dejansko obravnavani kot samostojni podjetniki, je presežek prihodkov nad odhodki naša plača. Če sodišče tega ne bi razveljavilo, bi to pomenilo, da bi lekarnar s koncesijo delal prostovoljno, saj bi svojo plačo moral vračati v dejavnost. Gre za razumno odločitev," je v odzivu za STA zapisal predsednik združenja lekarnarjev Matija Centrih.

Ustavno sodišče je namreč na pobudo Strokovnega združenja lekarnarjev Slovenije in 26 posameznikov, izvajalcev koncesionirane lekarniške dejavnosti presojalo ustavnost druge povedi drugega odstavka 3. člena zakona o zdravstveni dejavnosti, kolikor ureja presežke prihodkov nad odhodki za izvajalce koncesionirane lekarniške dejavnosti. Očitali so ji neskladje z več členi ustave.

Ustavni sodniki so, kot so sporočili minule dni, soglasno razveljavili določbo zakona o zdravstveni dejavnosti, ki ureja presežke prihodkov nad odhodki za izvajalce koncesionirane lekarniške dejavnosti. S prepovedjo prostega razpolaganja z morebitnimi dobički zasebnih lekarnarjev namreč posega v pravico do svobodne gospodarske pobude.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window