Navigacija
Portal TFL

STA novice / Vlada uredila pravno nasledstvo DUTB

četrtek, 27.10.2022

Ljubljana, 27. oktobra (STA) - Vlada je danes izdala uredbo glede pravnega nasledstva Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), potem ko bo konec tega leta ugasnila. Pravno nasledstvo bo urejeno kot poenostavljena pripojitev k Slovenskemu državnemu holdingu (SDH) skladno z zakonom o gospodarskih družbah.

Zakon o ukrepih za krepitev stabilnosti bank določa, da DUTB preneha obstajati 31. decembra 2022, njeno premoženje, pravice ter obveznosti pa preidejo na Slovensko odškodninsko družbo oziroma njenega pravnega naslednika. Podrobneje mora pravno nasledstvo urediti vlada s podzakonskim aktom po predhodnem poročanju državnemu zboru.

Vlada je zato danes izdala uredbo, ki določa poenostavljeno pripojitev DUTB k SDH. To je ministrski zbor prepoznal kot ekonomsko najbolj smotrno obliko pripojitve. Holding bo s pripojitvijo slabe banke pridobil celotno njeno premoženje ter vse njene pravice in obveznosti, so po seji vlade sporočili z ministrstva za finance.

Uredba tudi določa, da mora DUTB do 15. novembra pripraviti revidirano zaključno poročilo na dan 30. junij 2022, ki bo obračunski dan pripojitve. Določa tudi rok, do katerega bosta morala DUTB in SDH ministrstvu za finance poslati pogodbo za pripojitev ter ostale dokumente, da se vlada z njimi seznani.

Kot so pojasnili na finančnem ministrstvu, je vlada pri oblikovanju uredbe upoštevala priporočila računskega sodišča iz letošnjega januarja. To ji je priporočilo, naj ne glede na način prenehanja DUTB poskrbi za vzpostavitev učinkovitega upravljanja z njenim preostalim premoženjem, ter da procese prehoda natančno, celovito in pisno določi še pred samim začetkom integracije.

Ob tem so na ministrstvu poudarili, da se bo nepremičnine, s katerimi razpolaga DUTB, ne glede na uredbo uporabilo za reševanje stanovanjskega vprašanja. Pristojna ministrstva, to so ministrstvo za okolje in prostor, ministrstvo za finance ter ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, bodo v treh tednih pripravila tudi zasnovo za realizacijo pospešene izgradnje neprofitnih stanovanj.

Ureditev prenosa premoženja ter pravic in obveznosti DUTB na SDH z vidika konsolidiranih letnih poročil, insolvenčnih postopkov, omejevanja konkurence in prevzemov določa tudi novela zakona o SDH, ki jo je DZ sprejel v torek.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window