Navigacija
Portal TFL

STA novice / IEA: Evropi prihodnje leto grozi pomanjkanje plina

četrtek, 3.11.2022

Pariz, 03. novembra (STA) - Evropa mora ukrepati takoj, da bi prihodnje leto preprečila pomanjkanje plina, opozarja Mednarodna agencija za energijo (IEA). Oskrbo v luči vojne v Ukrajini ogroža rusko zmanjšanje dobave.

Evropa bo pomanjkanje plina občutila, če Rusija popolnoma prekine dobavo, Kitajska pa poveča uvoz utekočinjenega zemeljskega plina, na katerega se v luči izpada ruskega energenta zanaša Evropa, poročilo IEA povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Po ocenah IEA bi Evropi prihodnje leto lahko zmanjkalo okoli 30 milijard kubičnih metrov plina, ki so potrebni za delovanje gospodarstva in zapolnitev skladišč med poletjem. S tem bi bila ogrožena priprava na zimsko sezono 2023-24, je navedla agencija s sedežem v Parizu.

Rusija je v zadnjih mesecih drastično zmanjšala dobavo plina Evropi, kar številni vidijo kot povračilni ukrep Moskve zaradi sankcij, ki so jih zahodne države uvedle proti državi po ruski invaziji na Ukrajino. Kljub nižji dobavi je Evropi pred prihajajočo zimo uspelo napolniti skladišča plina.

Rusija je Evropi letos dobavila 60 milijard kubičnih metrov plina, a IEA ocenjuje, da je "zelo malo verjetno", da bo prihodnje leto dobavila enako količino. Možno je celo, da dobavo popolnoma ustavi.

Ob tem bi lahko Kitajska po opozorilih IEA povečala uvoz utekočinjenega zemeljskega plina, da bi prihodnje leto spodbudila gospodarsko okrevanje.

"Zaradi toplih jesenskih mesecev in nižjih cen plina obstaja nevarnost, da bi v Evropi popustila vnema pri zagotavljanju zalog plina. Še zdaleč nismo ven iz najhujšega," je opozoril izvršni direktor IEA Fatih Birol.

Kot je izpostavil, Evropo prihodnjo zimo čaka še večji izziv. "Zato morajo vlade ukrepati takoj in stopnjevati ukrepe za zmanjšanje odvisnosti od plina in krepiti naložbe v obnovljive vire energije," je dejal.

Birol je ocenil, da bi bila lahko skladišča plina po Evropi prihodnje leto zgolj 65-odstotno zapolnjena, medtem ko so letos 95-odstotno.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window