Navigacija
Portal TFL

STA novice / DVK o elektorjih in kandidatih za predstavnike funkcionalnih interesov na volitvah v DS ter končnem izidu v prvem krogu predsedniških volitev

četrtek, 3.11.2022

Ljubljana, 03. novembra (STA) - Državna volilna komisija (DVK) je na današnji seji določila sezname izvoljenih predstavnikov v volilno telo za volitve državnih svetnikov, predstavnikov funkcionalnih interesov, kot tudi kandidature za ta svetniška mesta. Sprejela pa je tudi zapisnik o ugotovitvi končnega izida glasovanja v prvem krogu predsedniških volitev.

V 40-članskem državnem svetu predstavnikom funkcionalnih interesov pripada 18 svetniških mest, 22 pa jih zasedajo predstavniki lokalnih interesov. Za slednje so odločbe o potrditvi seznamov elektorjev in kandidatur izdale volilne komisije volilnih enot.

Te morajo volilne zbore volilnih teles za volitve predstavnikov lokalnih interesov sklicati najpozneje 7. novembra. Predsednik DVK pa bo predvidoma 8. novembra sklical volilne zbore volilnih teles za izvolitev predstavnikov funkcionalnih interesov.

Na volilnih zborih bodo predstavnike lokalnih interesov volili 23. novembra, funkcionalnih interesov pa 24. novembra.

DVK je danes sprejela tudi zapisnik o ugotovitvi končnega izida glasovanja v prvem krogu volitev predsednika republike, ki je potekal 23. oktobra. Kot so z DVK sporočili po seji, je bilo v volilne imenike vpisanih 1.694.429 volivk in volivcev, od tega jih je glasovalo 876.687 oz. 51,74 odstotka volilnih upravičencev.

Neveljavnih glasovnic je bilo 4625 oz. 0,53 odstotka. Največ glasov sta v prvem krogu prejela Anže Logar (296.000 oz. 33,95 odstotka) in Nataša Pirc Musar (234.361 oz. 26,88 odstotka), ki sta se uvrstila v drugi krog volitev. Končni izid glasovanja v prvem krogu je objavljen na spletni strani DVK, kjer so dostopni podatki o izidu glasovanja na vseh voliščih.

Predčasno glasovanje v drugem krogu predsedniških volitev bo potekalo v torek, sredo in četrtek, od 8. do 10. novembra, od 7. do 19. ure. Volivke in volivci, ki bodo želeli glasovati na volišču izven okraja svojega stalnega prebivališča, bodo morali to sporočiti okrajni volilni komisiji, kjer so vpisani v volilni imenik, najpozneje 9. novembra do 24. ure.

Na t. i. omnia volišču lahko glasujejo tudi volilni upravičenci s stalnim prebivališčem v tujini, ki bodo na dan glasovanja v Sloveniji, če bodo to najpozneje 9. novembra do 24. ure sporočili DVK. Vlogo za glasovanje na volišču omnia je mogoče oddati tudi preko spletnega portala eUprava.

Prav tako se 9. novembra izteče rok, do katerega bodo morali vlogo za glasovanje v drugem krogu predsedniških volitev oddati volivke in volivci, ki se zaradi bolezni ali odrejene izolacije zaradi okužbe s koronavirusom ne bodo mogli odpraviti na volišče. Vlogo za glasovanje na domu je mogoče oddati pristojni okrajni volilni komisiji (kjer je volivec vpisan v volilni imenik) ali pa preko spletnega portala eUprava, so še sporočili z DVK.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window