Navigacija
Portal TFL

STA novice / V NSi in SDS za oprostitev plačila dohodnine za pavšalne odškodnine za svojce padlih v vojni za Slovenijo

četrtek, 3.11.2022

Ljubljana, 03. novembra (STA) - Poslanski skupini NSi in SDS sta danes v DZ vložili predlog dopolnitev zakona o posebnih pravicah žrtev v vojni za Slovenijo, s katerim želijo določiti oprostitev plačila dohodnine upravičencem do pavšalne odškodnine za svojce padlih v vojni za Slovenijo.

"Prav je, da se po več kot 30 letih po koncu vojne za Slovenijo vprašanje odškodnin svojcem padlih v vojni za Slovenijo dostojno in celovito uredi. Svojcem padlih moramo poslati jasno in nedvoumno sporočilo, da Republika Slovenija ni pozabila na tiste, ki so s svojim življenjem omogočili nastanek samostojne in neodvisne države," so utemeljili predlog dopolnitve zakona.

Ob tem so izpostavili, da morajo svojci padlih za prejeto odškodnino plačati tudi dohodnino. Izplačilo pavšalnih odškodnin iz tega naslova namreč ni navedeno kot izjema, za katero velja oprostitev plačila dohodnine.

V zakonu o dohodnini tako po pojasnilu predlagateljev oprostitev velja zgolj za odškodnine po zakonu, ki ureja plačilo odškodnine žrtvam vojnega in povojnega nasilja in podobne odškodnine, ki jih žrtve vojnega in povojnega nasilja prejmejo iz tujine. Ker gre za smiselno podoben namen izplačila odškodnine, ga uvajajo s predlagano dopolnitvijo zakona, so pojasnili.

Predlagatelji dopolnitev zakona finančne posledice ocenjujejo na okoli 1,5 milijona evrov, za kolikor naj bi se zmanjšal priliv v državni proračun iz naslova dohodnine. Med drugim predlagajo, da se oprostitev plačila dohodnine upošteva že za leto 2021.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window