Navigacija
Portal TFL

STA novice / Odbor podprl predlog novele zakona o državni upravi

četrtek, 3.11.2022

Ljubljana, 03. novembra (STA) - Člani odbora DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo so na današnji seji potrdili predlog novele zakona o državni upravi, ki med drugim ureja, da naloge na področju verske svobode še naprej opravlja ministrstvo za kulturo. Za vladni predlog novele je glasovalo devet članov odbora, proti ni bil nihče.

Predlog novele zakona o državni upravi je v obravnavo po skrajšanem postopku vložila vlada. Z njo želi zagotoviti sistemsko ustrezne umestitve izvajanja nalog verske svobode v okviru ministrstva za kulturo in vzpostaviti pravno podlago za pridobivanje podatkov iz centralno kadrovske evidence ter za izvedbo projekta Vzpostavitev informacijskega sistema za upravljanje in razvoj zaposlenih v državni upravi.

Po besedah državnega sekretarja na ministrstvu za javno upravo Jureta Trbiča, gre pri noveli zakona "za razmeroma tehničen popravek". Spomnil je, da je zakon o spremembah zakona o državni upravi določil, da se področje izvajanja nalog verske svobode januarja leta 2024 z ministrstva za kulturo prenese na novo službo vlade, pristojno za verske skupnosti, vlada pa predlaga, da do omenjenega prenosa ne pride ter da naloge na področju verske svobode še naprej opravljajo na ministrstvu za kulturo. Stališče vlade je, da se v ta namen ne ustanavlja nova vladna služba, je pojasnil Trbič, kot enega od razlogov za takšno rešitev pa navedel, da služba vlade ne more izvajati upravnih nalog.

V razpravi je Anton Šturbej (SDS) spomnil, da je stranka SDS na predlog vladne novele vložila dopolnilo, po katerem bi se področje verske svobode izpod kulturnega ministrstva preneslo na službo vlade, pristojno za verske skupnosti. "Naš amandma zagotavlja večjo avtonomijo," je poudaril Šturbej. Jože Tanko (SDS) pa je poudaril, da so verske skupnosti najbolj množična oblika civilne družbe v Sloveniji. Predlog, da področje verskih skupnosti ostane pod okriljem kulturnega ministrstva, se Tanku "zdi kar malo problematičen", načrtovana statusna sprememba tudi ne odraža tistega, "kar bi pričakovali", je poudaril.

Odbor je danes obravnaval tudi predlog zakona o državnih simbolih, ki so ga v parlamentarno proceduro vložili poslanci SDS s prvopodpisano Jelko Godec. Tak predlog so vložili, ker želijo državljane spodbuditi k pogostejšemu izobešanju zastave in prepovedati javno poveličevanje vseh simbolov totalitarnih režimov. Prav tako ima sedaj veljavni zakon o grbu, zastavi in himni Republike Slovenije ter o slovenski narodni zastavi po mnenju SDS pomanjkljivosti in je v očitnem neskladju z ustavo. Ustava namreč v svojem 6. členu kot himno nedvoumno določa celotno Zdravljico. Zakon pa sedaj Zdravljice kot himne sploh ne določa, temveč kot himno določa izključno sedmo kitico te pesmi.

Do predloga zakona so bili kritični v zakonodajno-pravni službi državnega zbora, v vladi pa menijo, da predlog zakona ni primeren za nadaljnjo obravnavo. S tem so se po razpravi, ki se je bolj ali manj vrtela okrog vprašanja totalitarnih režimov in simbolov, večinsko strinjali tudi člani odbora, ki so sprejeli sklep, da predlog zakona o državnih simbolih ni primeren za nadaljnjo obravnavo. Za tak sklep je glasovalo devet članov odbora, proti pa so bili štirje.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window