Navigacija
Portal TFL

STA novice / Vlada za trajno določitev nekaterih izjem za obratovanje trgovin ob nedeljah

četrtek, 10.11.2022

Ljubljana, 10. novembra (STA) - Vlada je začela z obravnavo predloga novele zakona o trgovini, s katero bi izjeme za obratovanje prodajaln ob nedeljah in praznikih, ki jih je začasno uvedel eden od protikoronskih zakonov, uveljavila kot trajne. Brez sprememb zakona o trgovini se bo ukrep konec tega leta iztekel.

Ministrski zbor je na današnji seji obravnavo predloga novele zakona o trgovini prekinil in predlog besedila poslal Ekonomsko-socialnemu svetu, ki bo o tem razpravljal na petkovi seji, so po seji sporočili z vlade.

Zakon o trgovini je bil nazadnje noveliran leta 2020, z njim pa je bilo ob nekaterih izjemah obratovanje trgovin ob nedeljah in praznikih prepovedano. Med izjemami so bile prodajalne do 200 kvadratnih metrov na bencinskih servisih, mejnih prehodih, pristaniščih, namenjenih za javni promet, letališčih, železniških in avtobusnih postajah ter bolnišnicah.

Po uveljavitvi zakona se je na področju prodajaln v turistično informacijskih centrih ter muzejih pokazala potreba po določitvi dodatnih izjem. Prav tako omejitev na 200 kvadratnih metrov prodajne površine ne omogoča obratovanja prodajalne na letališču, ki sicer sodi med izjeme, a presega z zakonom določeno velikosti prodajalne.

Problematiko so julija 2021 začasno uredili z interventnim zakonom za pomoč gospodarstvu in turizmu pri omilitvi posledic epidemije covida-19, a je ta določal, da se ukrep izvaja le do konca tega leta.

Vlada tako z novelo predlaga določitev novih izjem za prodajne v turistično informacijski centrih in muzejih, za prodajalne na letališčih pa ukinja pogoj največje dovoljene velikosti prodajne površine, je razvidno iz osnutka zakonskega predloga, ki ga je pridobila STA.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window