Navigacija
Portal TFL

STA novice / Tanja Fajon po uspešno prestani interpelaciji ostaja zunanja ministrica

četrtek, 10.11.2022

Ljubljana, 10. novembra (STA) - Zunanja ministrica Tanja Fajon je danes v DZ uspešno prestala interpelacijo, ki jo je proti njej vložila SDS. Za njen odhod je glasovalo 22 poslancev, 52 jih je bilo proti. Da bi interpelacija uspela, bi jo moralo podpreti 46 poslancev, tako pa Fajon ostaja na ministrskem položaju.

Povod za interpelacijo je bila afera z zdaj že nekdanjim veleposlanikom v ZDA Tonetom Kajzerjem, ki ga je vlada odpoklicala septembra. Kajzer, ki je bil imenovan v času vlade Janeza Janše, je nepooblaščeno poslal depešo ministrstva predsedniku SDS Janši, ta je posnetek zaslona objavil na Twitterju. Depeša je govorila o zaprosilu notranjega ministrstva, naj tudi diplomatsko-konzularna predstavništva na opaznem mestu objavijo naslov, na katerega lahko volivci pošiljajo podpise, ki jih je Nataša Pirc Musar zbirala za vložitev kandidature na predsedniških volitvah.

V več kot deseturni razpravi so poslanci SDS ponavljali argumente za razrešitev ministrice Fajon iz interpelacije, v kateri so ji očitali zlorabo diplomatsko-konzularnih predstavništev v tujini za zbiranje podpisov v podporo Pirc Musar ter kršitev 17. člena zakona o zunanjih zadevah, ker da z namero o odpoklicu Kajzerja ni predhodno seznanila predsednika republike Boruta Pahorja.

Koalicijski poslanci so očitke zavračali kot neutemeljene ter SDS v razpravi očitali, da interpelacijo izrablja tudi za predvolilno kampanjo pred drugim krogom predsedniških volitev, na katerih se bosta v nedeljo pomerila Pirc Musarjeva in poslanec SDS Anže Logar kot neodvisni kandidat. Logar sicer interpelacije ni podpisal, prav tako se danes v DZ ni udeležil razprave.

Opozorili so na absurdnost navedb, da je ministrica s svojim ravnanjem načela zaupanje v pravno državo, in to po dveh letih sistematičnega rušenja s strani SDS, na kar je opozorilo tudi ustavno sodišče.

Poleg SDS je podporo interpelaciji napovedala tudi NSi. Poslanci te stranke so ji očitali, da je bila odstranitev Kajzerja politično motivirana.

Ministrica Fajon je v razpravi večkrat zavrnila očitke iz interpelacije. V zadevi Tone Kajzer gre za nepooblaščeno posredovanje informacij iz depešnega sistema MZZ, ki je po zakonu o zunanjih zadevah zaščiten, vsakršna zloraba pa kršitev, zato je odpoklic upravičen, je vztrajala. "V nasprotnem primeru takšna lumparija oziroma nepravilnost dobi legitimnost in se multiplicira," je opozorila.

Glede predhodnih posvetovanj o odpoklicu s predsednikom republike Pahorjem je ministrica večkrat zatrdila, da je ravnala v skladu s predpisi in zakonom o zunanjih zadevah.

Ocenila je še, da gre pri interpelaciji za preusmerjanje pozornosti z neprimernega ravnanja veleposlanika in nekdanjega trikratnega predsednika vlade Janeza Janše.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window