Navigacija
Portal TFL

STA novice / DZ podprl Beti Hohler za kandidatko za sodnico ICC v Haagu

sreda, 23.11.2022

Ljubljana, 23. novembra (STA) - Državni zbor je danes na tajnem glasovanju z 78 glasovi za in tremi proti podprl Beti Hohler za kandidatko za sodnico na Mednarodnem kazenskem sodišču v Haagu (ICC) za mandat od leta 2024. Mednarodno uveljavljeno strokovnjakinjo za mednarodno kazensko pravo je DZ predlagal predsednik republike Borut Pahor.

Razpis za sodniško mesto na ICC je pravosodno ministrstvo objavilo 8. julija, Pahor pa je po presoji predloženih kandidatur, pridobljenih mnenj vlade in sodnega sveta ter po posvetovanjih z vodji poslanskih skupin odločil, da za sodnico ICC predlaga Hohler, ki je od leta 2015 na tem sodišču zaposlena kot tožilka.

Beti Hohler je uveljavljena strokovnjakinja za mednarodno kazensko pravo, z bogatimi in dolgoletnimi izkušnjami v mednarodnem kazenskem pravosodju in podrobnim poznavanjem pravnega reda in sodne prakse Mednarodnega kazenskega sodišča.

Mednarodno kazensko sodišče sestavlja 18 sodnikov, ki so izvoljeni za mandatno dobo devetih let. Izvoli jih Skupščina držav pogodbenic rimskega statuta.

ICC je prvo stalno mednarodno kazensko sodišče univerzalnega značaja za pregon storilcev najhujših zločinov, kot so genocid in zločini proti človečnosti, ko jih države pogodbenice ne zmorejo ali nočejo sodno preganjati.

Sodišče je začelo delovati 1. julija 2002 z uveljavitvijo rimskega statuta, potem ko ga je ratificiralo 66 držav od 139 podpisnic. Statut je doslej ratificiralo 123 držav, ki s tem priznavajo jurisdikcijo sodišča. Med njimi je tudi Slovenija, ki je k statutu pristopila 22. novembra 2001.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window