Navigacija
Portal TFL

STA novice / DZ potrdil zaključni račun lanskega proračuna

sreda, 23.11.2022

Ljubljana, 23. novembra (STA) - DZ je potrdil zaključni račun državnega proračuna za leto 2021, ki mu je računsko sodišče izdalo pozitivno oceno, vnovič pa je prejel mnenje s pridržkom za pravilnost izvršitve. Za je glasovalo 78 navzočih poslancev, proti sta glasovala le dva poslanca - po eden iz Levice in SDS.

V proračun se je lani steklo 11,2 milijarde evrov prihodkov, kar je okoli 450 milijonov evrov več od načrtovanih. Odhodki so bili s 14,3 milijarde evrov za 785 milijonov evrov večji od predvidenih, posledično je bil višji tudi primanjkljaj. Znašal je 3,1 milijarde evrov.

"To je proračun ene druge vlade iz enega drugega obdobja," je v torek ob predstavitvi teh številk dejala državna sekretarka na finančnem ministrstvu Saša Jazbec.

Dolg državnega proračuna je konec lanskega decembra znašal 35,9 milijarde evrov oz. 69 odstotkov bruto domačega proizvoda. Znotraj teh številk so pomemben delež predstavljali ukrepi za omilitev posledic epidemije covida-19, vredni so bili 2,8 milijarde evrov.

Zaključni račun je tretje leto zapored dobil pozitivno mnenje računskega sodišča. Mu je pa sodišče znova izdalo mnenje s pridržkom za pravilnost izvršitve, čeprav se tudi tu število napak zmanjšuje. Napake so revizorji med drugim ugotovili pri dodeljevanju transferjev, izpolnjevanju določb pogodb, izplačilih v okviru covidnih ukrepov ter oddajanju javnih naročil.

Poslanci strank SDS in NSi, ki sta bili v letu 2021 del vladne koalicije, so v torek povedali, da bodo zaključni račun podprli, nasprotovanja niso izrazili tudi v nobeni drugi poslanski skupini. "Menimo, da je prejšnja vlada proračunska sredstva v letu 2021 porabila smotrno in skladno z zakonodajo," je dejal Rado Gladek (SDS).

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window