Navigacija
Portal TFL

STA novice / Inženirska zbornica Slovenije napoveduje izpodbijanje volitev v DS

sreda, 23.11.2022

Ljubljana, 23. novembra (STA) - Inženirska zbornica Slovenije napoveduje izpodbijanje volitev v državni svet. Podati namerava tudi pobudo za noveliranje zakona o državnem svetu. Prepričani so, da jim na volitvah državnega svetnika, ki zastopa samostojne poklice, ni bila zagotovljena enakopravna obravnava.

Kot so sporočili z Inženirske zbornice Slovenije, je skupščina zbornice v začetku septembra izvolila 53 elektorjev za volilno telo ter svojega kandidata za svetnika. Seznam elektorjev in kandidaturo so pravočasno vložili na Državno volilno komisijo (DVK). Ta pa jih je nato pozvala k predložitvi podatka o številu članov, ki opravljajo svojo dejavnost kot samostojni podjetniki, pri čemer se je sklicevala na sodbo vrhovnega sodišča iz leta 2008.

Stališču, da samostojni poklic opravljajo zgolj samostojni podjetniki, so na zbornici nasprotovali. Opozorili so, da od 1. junija 2018 velja zakon o arhitekturni in inženirski dejavnosti, ki je na novo uredil regulirani poklic pooblaščeni inženir. Vendar so bili neuspešni, DVK jim je priznala le enega elektorja.

Zbornica se je na odločitev pritožila na vrhovno sodišče, ki je pritožbo odstopilo ustavnemu sodišču, to pa je pritožbo zavrglo s pojasnilom, da je preuranjena, saj se pritožbo vloži po opravljenih volitvah, so na zbornici navedli v sporočilu za javnost.

Dodatno so še pojasnili, da je DVK z istim razlogom zavrnila tudi njihovo kandidaturo za svetnika. Tudi na to odločitev so se pritožili na vrhovno sodišče, ki je pritožbo zavrnilo. Ustavno sodišče, kamor so se nato obrnili, pa njihove pritožbe ni sprejelo v obravnavo.

Zbornica tako na volitvah državnega svetnika, predstavnika samostojnih poklicev, v četrtek ne bo sodelovala. Ob tem pa opozarja, da je DVK drugače obravnavala odvetniško zbornico, ki sedaj edina sodeluje na teh volitvah. Preračunali so namreč, da je slednji priznala število elektorjev glede na vse odvetnike, in ne le na tiste, ki opravljajo odvetniški poklic kot samostojni podjetnik.

S tem pa je po navedbah inženirske zbornice naredila razliko med poklicema, čeprav je bil poklic pooblaščenega inženirja v zakonu o arhitekturni in inženirski dejavnosti napisan po vzoru regulacije odvetnikov v zakonu o odvetništvu.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window