Navigacija
Portal TFL

STA novice / Vlada o gospodarskih temah

četrtek, 24.11.2022

Ljubljana, 24. novembra (STA) - Vlada je na današnji seji sprejela odloka o finančni pomoči živinorejcem in čebelarjem, skupaj vredna nekaj manj kot 6,5 milijona evrov. Andreja Matvoza je sklenila predlagati za direktorja agencije za varstvo konkurence, opravila je še nekaj imenovanj ter dopolnila seznam upravičencev do donacij.

Na podlagi odloka o finančni pomoči zaradi izpada krme leta 2022 bodo kmetijska gospodarstva, ki se ukvarjajo z živinorejsko proizvodnjo, sama pridelujejo krmo za živino in so morala zaradi izpada pridelka zaradi suše krmo dokupiti, prejela skupaj 4,5 milijona evrov. Najnižji znesek dodeljene finančne pomoči znaša 100 evrov na upravičenca.

Vlada je izdala odlok o finančnem nadomestilu zaradi visokih cen reprodukcijskega materiala, ki se uporablja v čebelarskem sektorju. Določeno je v višini 10 evrov na čebeljo družino in se bo izplačalo le čebelarjem, ki prejmejo vsaj 40 evrov podpore. Omejeno bo na največ 62.000 evrov. Skupna vrednost ukrepa je 1,96 milijona evrov.

Vlada je sprejela predlog novele zakona o divjadi in lovstvu, katere glavni namen je omogočiti nemoteno izvajanje nalog javne službe trajnostnega upravljanja divjadi v loviščih s posebnim namenom. Poglavitna rešitev je ohranitev lovišča Prodi Razor tudi po 1. januarju 2023, in sicer z istim upravljavcem.

Vlada je sprejela sklep o izvedbi državnega prostorskega načrtovanja za avtocestni priključek Kranj sever. Cilj prostorske ureditve je prometna razbremenitev preobremenjenega avtocestnega priključka Kranj vzhod in povečanje prometne varnosti na avtocesti ter z njo povezanih navezovalnih cestah na severnem in vzhodnem območju Kranja, so pojasnili na ministrstvu za okolje in prostor.

Vlada je na seznam upravičencev do donacij za leto 2022 dodala 31 šolskih skladov in skladov vrtcev. Za donacije kateremu od upravičencev s seznama, kot so nevladne organizacije, politične stranke, reprezentativni sindikati ter registrirane cerkve in druge verske skupnosti, lahko zavezanci namenijo do en odstotek dohodnine.

Na podlagi evropske uredbe je vlada s spremembami uredbe o varnosti igrač omejila vsebnost anilina v tekstilnih in usnjenih materialih igrač in v prstnih barvah.

Vlada je določila deleže odpadne električne in elektronske opreme, za katero morajo proizvajalci električne in elektronske opreme za leto 2022 zagotoviti zbiranje in obdelavo.

Vlada se je seznanila z letnim poročilom komisije za nadzor izvoza blaga z dvojno rabo za leto 2021. Ta je lani obravnavala 176 vlog za izdajo individualnega izvoznega dovoljenja 34 slovenskih podjetij in k njim podala pozitivno mnenje. Podala je tudi nekaj mnenj glede podaljšanja in sprememb obstoječih dovoljenj. Skupna vrednost vlog za izdajo individualnega izvoznega dovoljenja je bila 25 milijonov evrov.

Vlada je sprejela mnenje o predlogu zakona o izplačilu sredstev nepoučenim imetnikom podrejenih obveznic in manjšinskim delničarjem bank v večinskem državnem lastništvu, za katere je Banka Slovenije leta 2013 in 2014 določila izredne ukrepe. Predloga, ki ga je v postopek v DZ vložil poslanec SDS Jože Tanko, ne podpira.

Za direktorja Javne agencije RS za varstvo konkurence vlada predlaga Andreja Matvoza, ki je trenutno na čelu agencije kot vršilec dolžnosti direktorja. Petletni mandat bi mu začel teči 1. januarja 2023.

Na podlagi odstopnih izjav je razrešila članice sveta Javne agencije RS za trženje in promocijo turizma (STO) Marušo Baus, Mojco Plaznik in Ksenijo Flegar ter za čas do izteka njihovih mandatov 11. septembra 2025 imenovala Dubravko Kalin, Jureta Struca in Miho Kovačiča.

Za članice sveta Agencije za javnopravne evidence in storitve (Ajpes) je imenovala Nevenko Vratanar, Jeleno Zupan in Gordano Pipan. Z mesta članic sveta je razrešila Elviro Kalkan in Alenko Žagar.

Vlada je ustanovila delovno skupino za pripravo nacionalne strategije varstva intelektualne lastnine do leta 2030, v katero bo imenovala predstavnike ministrstev za gospodarski razvoj in tehnologijo, finance, kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, izobraževanje, znanost in šport, kulturo ter pravosodje, urada za intelektualno lastnino, kabineta predsednika vlade ter službe vlade za digitalno preobrazbo.

V okviru izvajanja strategije načrta skupne kmetijske politike za obdobje 2023-2027 se je vlada seznanila z imenovanjem Nataše Fidler Mis za nacionalno koordinatorko za hrano.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window