Portal TFL

STA novice / Po referendumski potrditvi sprememb zakona o dolgotrajni oskrbi čas za popravke zakona

nedelja, 27.11.2022

Ljubljana, 27. novembra (STA) - Po referendumski potrditvi sprememb zakona o dolgotrajni oskrbi imajo izvajalci še eno leto časa za pripravo na ustrezno izvajanje osnovnega zakona. Izvajanje pravic bo do 1. januarja 2024 ostalo takšno kot doslej, tako tudi pravici do dolgotrajne oskrbe v instituciji in do oskrbovalcev družinskih članov, ki se bosta sicer začeli uporabljati prvi.

Hkrati se ti dve pravici že izvajata po drugi zakonodaji in uporabniki zanju ne bodo prikrajšani.

V skladu z danes potrjenimi spremembami zakona se bo sprostilo 30 milijonov evrov, ki so predvideni zato, da bi domovi za starejše lažje pokrivali stroške za višje plače zaposlenih, kot so bile dogovorjene že pred časom.

Vlada bo pridobila leto dni časa, da se v zakonu zagotovijo finančna sredstva za storitve dolgotrajne oskrbe. Po oceni vlade bi ob polni vključitvi teh storitev potrebovali najmanj 750 milijonov evrov na letni ravni, ki pa v proračunih dokumentih niso zagotovljena.

Vlada bo pridobila leto dni časa za ureditev statusa izvajalcev dolgotrajne oskrbe in enotne vstopne točke za ocenjevanje upravičenosti do dolgotrajne oskrbe.

Uradne rezultate referendumov naj bi sicer Državna volilna komisija (DVK) v skladu z rokovnikom zaradi ugotavljanja kvoruma sprejela šele 24. januarja, kar lahko povzroči preglavice, saj naj bi se zakon o dolgotrajni oskrbi prvotno uveljavil s 1. januarjem 2023.

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec meni, da ima DVK zelo jasne zakonske možnosti, da ob rezultatu, ko kvorum ni dosežen, ne gre preštevati vseh živih državljanov z volilno pravico povsod po svetu. "Ampak da enostavno razglasi rezultate v najhitrejšem možnem času," je dejal v izjavi za medije v štabu koalicijskih strank ob pričakovanju referendumskih izidov.

Po delnih neuradnih izidih po skoraj vseh preštetih glasovnicah je na današnjem referendumu spremembe zakona o dolgotrajni oskrbi podprlo 62,2 odstotka volivcev. Volilna udeležba je bila 42-odstotna.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window