Navigacija
Portal TFL

STA novice / Ustavno sodišče znova o neustavnosti uredbe o hrupu

ponedeljek, 28.11.2022

Ljubljana, 28. novembra (STA) - Ustavno sodišče je sredi novembra zavrglo zahtevo varuha človekovih pravic za oceno ustavnosti in zakonitosti uredbe o mejnih vrednostih kazalcev hrupa, ker je že v julijski presoji ugotovilo, da je uredba v neskladju z ustavo. DZ mora po takratni odločitvi sodišča neustavnost odpraviti v roku enega leta.

Uredba je v neskladju z delom zakona o varstvu okolja, ki opredeljuje sodelovanje javnosti pri sprejemanju predpisov, posledično pa tudi z ustavo v delu, ki določa, da upravni organi opravljajo svoje delo samostojno v okviru in na podlagi ustave in zakonov, je julija presodilo ustavno sodišče.

Sodišče je izdalo ugotovitveno odločbo, da je uredba v neskladju z ustavo, saj je ni mogoče razveljaviti ali odpraviti. Odprava ali razveljavitev bi namreč pomenila, da do sprejetja nove uredbe mejne vrednosti kazalcev hrupa sploh ne bi bile določene, s čimer bi bil povzročen še bolj protiustaven položaj od tistega, ugotovljenega z odločbo.

Glede na to, da je s to odločbo ustavno sodišče ugotovilo neskladje uredbe z ustavo na podlagi istih očitkov, kot so jih imeli takrat društvo Ekokrog in trije posamezniki, ki živijo v neposredni bližini posameznih virov hrupa, je ustavno sodišče zahtevo varuha človekovih pravic zavrglo, so zapisali v danes objavljenem sklepu.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window